Muzeul Cineastului Amator și Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița readuc „KineDok” la Reșița

Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi Muzeul Cineastului Amator s-au alăturat, începând cu anul 2017, la proiectul european „KineDok”, program coordonat de One World Romania.
„KineDok” este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu documentare produse în ultimii ani, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 7 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă.

Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte: proiecțiile se desfășoară sub forma de cineclub în spații neconvenționale și cât mai accesibile publicului de pretutindeni pe tot parcursul anului. Pentru că documentarele ajung rareori în sălile de cinema, care oricum s-au împuținat, o parte importantă din misiunea „KineDok” este de a merge în diferite orașe și de a folosi spiritul local al cafenelelor, galeriilor, spațiilor de cultură și al altor locuri populare. Aceste locații oferă o alternativă pentru întâlnirea dintre filmul documentar și public și creează o atmosferă intimă în care vizionarea unui film devine o experiență comunitară. Publicul are ocazia să se implice activ în discuții cu regizori, protagonişti și alţi invitaţi locali și să rămână astfel conectat atât la actualitatea românească, cât și la evenimente curente de natură culturală, socială și politică din întreaga lume.
Astfel, în anul 2017, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa şi Muzeul Cineastului Amator au găzduit, începând cu luna aprilie, câte o proiecţie de film documentar pe lună.

Programul „KineDok” continuă şi în anul 2018, iar Reşiţa a fost invitată să participe şi în acest an în cadrul proiectului. Prima proiecţie va avea loc în data de 19 mai, în cadrul evenimentului Noaptea Muzeelor, la Muzeul Cineastului Amator, cu documentarul „Țara Moartă”, regizat de Radu Jude.

Lista completă a filmelelor ce vor fi proiectate: Train to Adulthood, Thank You for the Rain, Sea Dreaming Girls, Ultra, Dum Spiro Spero, The Good Postman, Nothing Like Before.

Comentarii

comentarii