Noaptea Învierii La Bisericuța Din Bratova – Masa De Paște Între Prieteni VIDEO

Peste 100 de persoane au participat la slujba de Înviere săvârșită de părintele Damaschin Tătaru la micuța biserică din satul Bratova aparținător de comuna Târnova. Satul este mic, de tip cătun, cu gospodăriile răsfirate pe coasta dealului. Grădinile, livezile și fânețele ,,curg” la vale dinspre vârful dealului spre poală, unde se află drumul de acces prin satul Țerova și punctul de atracție pentru toate sufletele de creștin din așezare: micuța biserică construită de familia Matei Elena si Constantin Maxim.

Nu este mare: un fel de garsoniera mai mare, dar în ea încape atâta dragoste și spiritualitate cât într-o mare catedrală. Credincioșii- puțini din sat, dar si din Reșița și îmrejurimi, au intrat în biserică atât cât s-a putut, iar restul, au stat cuminți afară și l-au urmărit pe părintele Damaschin slujind în fața altarului. Cu dăruire, cu evlavie și mare credință. Oamenii au luat lumină, au asistat la slujbă, cei care au considerat în sufletul lor că o merită – au luat sfânta împărtășanie după care, părintele le-a împărțit ,,sfintele paști”. Apoi, la terminarea slujbei, cu lumina apărată de vânt în căușul palmei, oamenii au plecat spre casele lor.


Ca în fiecare an, la casa familiei Matei aflată la câteva sute de metri mai la deal de micuța bisericuță, s-au strâns mai mulți invitați dintre cei ce au participat la sfânta slujbă.
Cu bucuria pe care doar primirea de oaspeți ți-o poate da, invitații au fost primiți cu ouă roșii, cu carne de miel, cu sarmale, friptură, cu legume și câte alte multe bunătăți – toate cultivate și produse în mod biologic în ferma familiei și pregătite cu mult drag de gază, Elena Matei. Înainte de a fi puse pe masă, acestea au fost binecuvântate de părinte în biserică, la sfârșitul slujbei de Înviere.

S-a cântat ,,Hristos a înviat”, părintele Damschin Tătaru a binecuvântat masa și mesenii, fiind secondat din aproape de cantorul Adrian Pascal. Așa cum este creștinește, mesenii au ciocnit ouă înroșite în coajă de ceapă, iar campion a fost……părintele Damaschin. Pe cinstite și fără nici un fel de ,,aranjament sau cu ou măsluit”. Culmea este că oul a fost luat de pe masă, din coș- deci nu a fost ,,lucrat sau pregătit” dinainte. Cu toate acestea, nu a avut competitori.

Pe lângă alte multe alte povestiri distractive- așa cum se face la o masă mare, aceasta a fost cea mai amuzantă întâmplare a serii și întâlnirii prietenești ce s-a întins până spre ora patru a dimineții.

Comentarii

comentarii