O ,,făcătură” sau o manipulare? Lucrurile se complică în cazul fetiței ce nu a vrut să coboare de pe stânci la Carașova

salvamontPe adresa redacţiei ne-a sosit un mail în care tatăl fetiței de 12 ani care sâmbăta a dat de lucru pompierilor și salvamontiștilor, vrea să precizeze unele aspecte ale aceste întâmplări. InfoCs nu a completat, nu a șters sau adăugat ceva, nu a intervenit nici măcar la unele greșeli gramaticale, ci, a dat publicității materialul primit de la domnul în cauză, în forma originală, fiindcă așa dorește dânsul. De asemenea, precizăm că InfoCs nu ia partea cuiva și nici nu acuză pe nimeni. Nici măcar nu ne spunem un punct de vedere, dar îl pot spune cititorii în schimb.
Dacă doamna – mama fetei – ne va trimite un drept la replică, îl vom difuza și pe acela, în aceleași condiții, fără nici un comentariu.

Către ziarul InfoCS.ro

Stimată Redacţie

În articolul “O copilă a refuzat să coboare de pe stânci”, (parcă acesta era titlul), care face rezumatul unei acţiuni de salvare montană din data de 15 Martie 2014 localitatea Caraşova jud. Caraş-Severin, mai precis la Peştera de sub Cârşa, s-au strecurat nu din vina Dv. două elemente sau informaţii neconforme cu realitatea, şi anume:
1. Este neadevărat şi nu este conform realităţii: Nu “tatăl a cerut ajutor” a cerut, ci mama a dat telefon la 112. Acest fapt se poate verifica simplu:
-Apelantul la 112 este mama, Rău Gabriela. Toate apelurile la instituţiile şi organismele abilitate au fost făcute numai de ea. Acest lucru se poate verifica foarte simplu, întrucât prin lege înregistrările apelurilor se păstrează o perioadă de timp. Tot mama este cea care a dat apelurile la toate poliţiile (judeţeană Caraş-Severin etc) În plus martor este o cunoştinţă P.C. comună care a fost de faţă când s-a dat primul apel.
-Eu nu am nici un singur apel. Acest fapt este iarăşi simplu de verificat. Doar am răspuns mai multor apeluri.
-O altă modalitate de verificare se poate face prin listing-urile companiei de telefonie mobilă (în acest caz Vodafone).
După cum vedeţi cea care v-a indus în eroare, este cea care a dat mai multe apeluri (mama- Rău Gabriela) în locuri diferite. Se pare că, conţinutul apelurilor, nu este acelaşi.
După două încercări de convingere, după ce am văzut că nu pot să o conving pe fetiţă să coborâm, am renunţat de a mai coborâ. Mai ales după ce telefonul a fost deja dat de mamă la 112 şi acţiunea de salvare a început. Era lipsit de sens şi nu mai folosea la nimic ca în acest timp să coborâm. În fond, dacă mama aşa a apreciat că aşa este mai sigur- bine înţeles că am realizat şi am aşteptat desfăşurarea.
2.Nu este adevărat şi neconform realităţii că “fetiţa a spus că se aruncă de pe stânci dacă se apropie tatăl”.
Dimpotrivă, a trebuit să nu mă îndepărtez de fetiţă mai mult de doi metri pentru că nu m-a lăsat deloc să mă îndepărtez. Când i-am cerut să avansez în sus câţiva metri pentru a face lumină cu lanterna, nu a fost de acord, aşa că am rămas lângă ea.
De fapt am aflat de la doamna de la Salvamont care a stat cu fetiţa la spital, că din apelul la 112, s-a înţeles că mama a spus că aşa a fost motivat de către apelant “tentativă de suicid”.
Fetiţa era de faţă când am explicitat şi întrebat: ”cine, adică fetiţa ar fi vrut să se sinucidă !??”. A răspuns afirmativ. La care fetiţa a reacţionat promt: ”eu nu am spus aşa ceva”.
De fapt, eu mi-am dat seama că ceva nu este în regulă atunci când la coborâre i-am spus fetiţei că a cautat-o mama la telefon în urmă cu un minut şi nu-i răspunde. Cu acea ocazie când l-am întrebat, cum de fetiţa este în spate, acel angajat de la SMURD a spus că aşa este procedura. Am rămas foarte surprins. Acum înţeleg de ce, pentru că mama în apelul telefonic a spus neadevărul că fetiţa voia să se arunce dacă mă apropii de ea.
Concluzie
I-am explicat fetiţei că pentru 20 de metri de coborâre va fi deranjat chiar sâmbăta un număr relativ mare de oameni.
A spus că nu o interesează. Chiar iniţial când a spus “nu mă interesează, să vină elicopterul” i-am explicat că organismele de salvare au în sarcină şi intervin la cazuri cu adevărat grave”.
În situaţia dată, nu a fost vorba nici de oameni îngheţaţi sau răniţi şi nici măcar rătăciţi. Ştiam perfect unde sântem, am şi spus şi la telefon că sântem la 20 de metri de cărare.
I-am spus fetiţei că de coborât- tot cam aşa o să coboare cumva, că o ţine cineva de mână, cel mult doi oameni pentru că nu este loc. Degeaba. Din păcate, mama nu a insistat să o convingă să mă asculte şi să coborâm. I-am spus fetiţei că cel mai simplu era să dăm telefon unor tineri localnici care ne-au condus până sus şi de la care am luat numărul de telefon. Era simplu, erau la doar 5 min distanţă.
Într-un fel s-a întâmplat cum mă aşteptam. Cu munca de lămurire şi multe răspunsuri la telefoane, a trecut timpul şi s-a întunecat complet.
Nu ştiu în ce măsură această desfăşurare particulară a lucrurilor nu a fost dacă nu premeditată, atunci deturnată, în mod voit.
Mama fetiţei m-a ameninţat anterior în mod repetat, că o să facă demersuri ca să nu mai văd fetiţa niciodată. A spus explicit că ,,nu este de acord cu sentinţa judecătorească privind custodia comună”. De fapt, am fost foarte mirat şi i-am spus mamei că nu la Poliţie trebuie să insiste, că nu Poliţia este cea mai specializată, ci Salvamontul şi alţii.
Acum înţeleg de ce nu am putut să intervin şi să folosesc telefonul fetiţei care nu mă lăsa să vorbesc şi tot îl închdea. Probabil i-a spus mama ei să nu mă lase să îi folosesc telefonul.
Cu greu, am prins o ocazie când am vrut să lămuresc că nu sântem nici în grotă sau peşteră şi nici “deasupra unei prăpăstii de 100 de metri”. Am întrebat fetiţa- la celălalt telefon fiind mama: ce vezi acuma jos? “Pământ!” Pt. ne aflam într-o groapă. Ce vezi sus ? “Cerul!”. Din nou corect. Deci, stăteam într-un loc absolut sigur.
Cam aceste sunt în mare elementele pe care am vrut să vi le aduc la cunoştinţă. În virtutea dreptului legal la replică, vă rog cât se poate de hotărât, să mă înţelegeţi, să verificaţi cele afirmate de mine şi să faceţi corecţiile ce se impun.
O scrisoare similară o să fie adresată pentru cunoştiinţă:
-Poliţiei Loc. Caraşova
-Poliţiei Judeţene Caraş-Severin
-S.M.UR.D.-Caraş-Severin
-Jandarmeriei jud. Caraş Severin
-Salvamont Caraş Severin
-Spitalul Jud. Reşiţa
Pe această cale mulţumesc din inimă tuturor celor care au intervenit şi ajutat.

Cu respect, Timişoara 17 martie 2014
Ing. Rău Eugen

Citeste si

EXCLUSIV Întâmplare cu final fericit în Cheile Carașului, după ce o copilă a refuzat să mai coboare de pe stânci

Comentarii

comentarii

One thought on “O ,,făcătură” sau o manipulare? Lucrurile se complică în cazul fetiței ce nu a vrut să coboare de pe stânci la Carașova

 1. Către
  Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta office@smurd.ro

  Stimaţi Domni,

  Mă numesc Rău Eugen şi am fost ajutat cu salvarea fetiţei mele Rău Eugenia Marimar Beatriz/ care nu a mai vrut să coboare din faţa „Peşterii de sub Cârşa”, loc. Caraşova,jud.Caraş-Severin.
  În primul rând vă mulţumesc din inimă pentru ajutor.Fetiţa a urcat şi apoi din discuţii ca o ambiţe apoi ca hotărâre nu a mai vrut să coboare.Nu am insistat şi nici nu am mai avut timp pentru că apelul la 112 fusese deja dat.
  Rugămintea mea este, şi sper că este posibil, să-mi comunicaţi care a fost conţinutul ori motivaţia apelului.
  Ştiu că apelul a fost dat de mama (Rău Gabriela 0737243989 aprox.19.50) fetiţei.Se pare că cineva a transmis un mesaj neadevărat privind o tentativă de suicid.
  Apelantul la 112,mama, afirmă că nu a spus aşa ceva.
  Că un asemenea mesaj a fost transmis la unul din organismele abilitate am aflat la Reşiţa de la lucrătoarea de la Salvamont Caraş-Severin.Aş vrea să aflu cine a şi de la cine a primit un asemenea mesaj.Fetiţa a rămas consternată când a înţeles despre ce este vorba şi de faţă cu dânsa a afirmat că nu a spus aşa ceva.
  Apoi lucrurile se leagă când şeful echipajului SMURD ma ţinut la distanţă de fetiţă motivând că asta e procedura.
  De asemenea în ziarul infocaraş a apărut titlul într-un articol „o fetiţă a ameninţat că se aruncă de pe stânci dacă se apropie tatăl”.
  Consecinţa a fost că fetiţa nu a putut fi dusă de mine, tatăl la Timişoara ci de fosta soţie cu concubinul.Tot soţia a spus că aceasta este procedura.Cum, concubinul are drepturi mai multe ca tatăl !? Nota bene custodia este comună.Mă gândesc că procedura ar fi fost aceea doar în cazul în care o asemenea tentativă de suicid ar fi fost reală.
  Mă puteţi ajuta ?
  Vă mulţumes anticipat pentru răspuns.

  ing. Rău Eugen Doru Str. Moţilor Nr. 3 Timişoara 300200 eugenrau@gmail.com mobil 0726620694

Comments are closed.