Am fost zilele trecute la ,,radacinile” sotului meu, un sat linistit din zona Dejului,Calna, neatins parca de forfota vietii cotidiene, unde toate isi au parca tiparul lor stabilit de cineva nevazut si cu mult inainte. Cu toate ca o fac cam rar, de fiecare data merg cu placere si ma intorc incarcata cu energie. De aici am inceput aceasta reteta. Am primit de la cumnatul meu Vasile si sora sotului meu Veronica, hribe uscate (hribe,hribi,etc. – ciuperci de padure uscate), un deliciu, si le multumesc. La intoarcere,in sfarsit, am reusit sa ajung si la Manastirea Nicula, un loc special cu o incarcatura emotionala ce nu poate fi descrisa! Ajunsa acasa la Oradea, am simtit potrivita o reteta de post, cum se facea pe vremuri!
Avem nevoie de:
– ardei…21 bucati (potriviti)
– hribe uscate(ciuperci de padure)…~80 g (sau ciuperci din conserva sau fierte nr)
– orez…200 g
– rosii…3 bucati
– morcovi…3 bucati
– ceapa(rosie,alba)…2 bucati
– frunze patrunjel,marar,telina…cateva fire
– ulei…100 ml
– sare,boia,piper…dupa gust
*timp de preparare…~1ora si 50 minute
Etape de lucru:
1. Pregatim mai intai ingredientele enumerate mai sus.
**Hribe (hribi,etc – ciuperci de padure)
2. Spalam si curatam ardeii,taiem partea cu codita in forma de capac(o sa folosim capacele mai tarziu). Continuam cu restul legumelor, curatat,spalat,tocat. Spalam si curatam orezul. Punem hribele uscate intr-un castron cu apa calduta pentru hidratare, 10-15 minute, apoi le strecuram si le tocam.
3. Ne pregatim pentru umplutura. Punem uleiul la incalzit,adauga ceapa si o calim.
4. Pesste ceapa calita adaugam orezul,morcovul,hribele,piperul si sarea. Omogenizam compozitia prin amestecare si o lasam la foc aproximativ 3-4 minute, cu amestecare continua.
5. Adaugam boiaua dulce de ardei,jumatate din rosiile tocate, omogenizam compozitia si oprim focul.
6. Dupa ce am oprit focul, adaugam verdeata tocata marunt, omogenizam compozitia si gata, am terminat umplutura.
7. Incepem umplerea ardeilor. Important sa nu apasam compozitia in ardei si sa nu-i umlem pana sus.
8. Pe masura ce-i umplem, asezam ardeii in vasul pentru fierbere, pozitionati ,,in picioare”. Eu am folosit astazi o oala de lut, iar fierberea am facut-o in cuptor. Se pot folosi si alte vase cu fierbere pe foc.
9. Cand am terminat cu asezarea ardeilor in vas,punem capacele amintite in etapa 1(doar la randul superior), adaugam cateva fire de patrunjel,telina si marar.
10. Punem la fiert 1 litru de apa, adaugam cealalta jumatate de rosii tocate, amestecam si lasam compozitia la foc pana da in cateva clocote apoi oprim focul.
11. Turnam compozitia obtinuta anterior in vasul cu ardei.
12. Asezam deasupra peste ardei o farfurie cu gura in jos, punem capacul si introducem vasul in cuptorul preincalzit (sau dupa caz, pe foc) pentru aproximativ 1 ora. Cand timpul s-a scurs, oprim focul, am terminat, ardeii umpluti cu hribe sunt gata!
Va doresc, pofta buna!
O reteta de Angela Petric
Comentarii
comentarii