Placinta rumenita cu branza dulce sarata VIDEO

Placinta rumenita cu branza dulce sarata. O reţetă simplă, delicioasă şi care va scoate din încurcătură – fie la micul dejun sau la cină. Dar, merge perfect ca şi gustare sau ca şi aperitiv. Asta datorită aspectului său: nişte baghete rumenite de să le mănânci cu ochii.

Pentru o porţie de plăcintă dulce – sărată, avem nevoie de

1 kg de făină de calitate pusă cuib într-un caston mai mare
500 ml lapte călduţ în care dizolvam
2 pachete de drojdie uscată sau 40 de g drojdie proaspătă
20 g sare
100 g zahăr
100 g unt topit călduţ
3 ouă sau două mari
Toate acestea le punem într-un bol şi cu ajutorul unui mixer sau cu ţelul pară le amestecăm bine până obținem un lichid gros, ca o smântână semilichidă.

Acest amestec îl turnăm peste faina din caston şi cu ajutorul unei spatule începem să frământăm până incorporam toată faina şi rezultă un aluat mai mult spre moale, bine legat. Din acest moment luăm 70 ml ulei pe care îl punem în aluat – ca la cozonac. Tot câte o lingură. Nu punem următoarea lingură cu ulei până nu s-a încorporat perfect prima. Se frământa cu un malaxor – mixer de bucătărie sau cu mâna. Frământam până se desface aluatul de pe mâna, până nu mai este lipicios. Se pune la crescut la loc cald pentru 40 de minute.

Placinta rumenita cu branza dulce sarata. Când şi-a dublat volumul, aluatul se răstoarnă pe masa cu făină şi se frământa cu 50 g faina – pusă în ploaie – ca la aluatul de pâine. Se întinde într-un sul potrivit de gros cât ne permite masa şi îl împărţim în 20 de părţi egale pe care le luăm la întins, pe rând. Se întinde subţire în formă dreptunghiulară, se dă cu unt topit o jumătate din aluat, se pliază peste el partea cealaltă de aluat şi se întinde cu sucitorul până obținem un dreptunghi de aproximativ 20 pe 10 cm. Pe capetele aluatului punem o umplutură făcută din

500 g brânză telemea de vacă sau oaie , dar tare
500 g brânză dulce mai grasă – dacă e prea slabă puneţi în ea 150 gt smântână
6 ouă
100 g zahăr
1 linguriţa sare
Se amestecă să obţinem o compoziţie omogenă, groasă. Ca măsură de siguranţă, eu pun în ea şi 4 linguri de gris fin.

Rulam din exterior spre interior aluatul în aşa fel încât să obţinem două baghete sau ,,doi fraţi” una lângă alta. Aceasta este o porţie. Aşezăm plăcinta pe tava dată cu ulei sau cu hârtie de copt, acoperim şi lăsăm să crească 15 minute. Ungem cu ou batura şi o băgăm la cuptorul încins la 180 de grade pentru 20 – 25 de minute.

Placinta rumenita cu branza dulce sarata. Când s-a rumenit şi a crescut frumos, scoatem plăcinta din cuptor, o lăsăm să se stâmpere şi…….poftă bună!

Comentarii

comentarii