Raiko din Belobreșca produce legume pentru toată Clisura Dunării – O afacere de familie de succes VIDEO
În zilele noastre când tot mai mulți absolvenți de facultate preferă să plece din România și să-și facă un rost în altă țară în România încă mai există excepții. Este vorba de tineri care au ales să încerce să trăiască decent la ei acasă, să investească și să dezvolte ce au învățat de acasă și din școală.
Un asemenea exemplu de absolvent de facultate care a ales să rămână acasă, este Raiko din satul Belobreșca din Clisura Dunării din Caraș Severin. Absolvent al Facultății de Agronomie din Timișoara, Raiko Rusimovici, s-a întors acasă lână părinți în satul Belobreșca, județul Caraș-Severin. Tânărul inginer agronom, a accesat fonduri europene și a pus pe picioare o afacere cu care hrănește mii de oameni. Raiko cultivă în grădina din spatele casei și asigură legume pentru ţoţă Clisura Dunării.
Povestea lui a început prin accesarea unui grant de 40.000 de euro prin Planul Național de Dezvoltare Rurală, sumă pe care a investit-o în 1.000 de metri pătrați de solarii și un puț forat pentru irigarea acestor solarii.
Afacerea lui Raiko a început în anul 2016, iar de atunci și până acum, Raiko face agricultură de calitate. Are 3 solarii și câteva hectare pe care se găsesc legume repartizate pe ciclurile de vegetație. Raiko – ajutat de familie, cultivă de la răsadul din perioada lunilor de iarnă și până la roșiile de bulion, varza de murat și vinetele de zacuscă toamna târziu. Raiko cultiva peste 25 de soiuri de legume, printre care, celebrii cartofi de Belobreșca. Acesta este un soi renumit în zonă pentru calitățile sale gustative.
Producția este mare și de calitate. De recoltat, Raiko și familia sa recoltează tot anul – de la salata de primăvară și până la varza de toamnă. Nu se recoltează mai mult decât se cere pe piață. În momentul de față, întreaga producție merge la piața agroalimentară din Moldova Nouă. O altă parte din producția de legume este contractată cu pensiunile din zona satelor de vacanță de la Divici, Coronini sau complexul lacustru de la Berzasca. Clienți sunt din oraș, iar vinerea și sâmbăta, cumpărătorii vin din toată Clisura Dunării. Mai ales acum când este în plină desfășurare bătălia cămărilor de iarnă cu vremea roșiilor de bulion, a vinetelor, gogoșarilor și ardeilor pentru zacuscă.
Tânărul agronom din Belobreșca este deosebit de bucuros că locuitorii din Clisura Dunării au redescoperit gustul soiurilor românești, tradiționale. Aproape 70% dintre soiurile cultivate, sunt soiuri românești, din grădinile bunicilor din Clisură. Oamenii și-au dat seama de calitate și preferă un produs de casă, din zonă, decât produsele din import, de la supermarketuri.
În serele și pe terenul familiei lui Raiko, aproape totul se face natural datorită pământului aparte din Belobreșca, de pe malul Dunării. În afara tratamentelor obligatorii împotriva dăunătorilor și a manei, nu sunt folosite niciun fel de stimulente: nici natural și nici artificiale. Combatera dăunătorilor se face prin mai multe măsuri agrotehnice. Un asemenea exemplu este rotirea cuturilor. Dacă roșiile sunt atacate de dăunători, în următorul sezon, pe locul respectiv nu se vor mai planta tomate pentru a evita de dăunătorii existenți deja în solul respectiv.
În acest an, cilcul de vegetație a fost mult grăbit de vremea caniculară. Roșiile din cultura în aer liber aproape s-au terminat, ardeii și gogoșarii sunt în plin rod, iar din cauza pământului tare, rădăcinoasele și cartofii se recoltează mai greu.
Dar Raiko Rusimovici este optimist – și mai ales – este mulțumit de producție și câștigul din acest an. Toate lucrările le face împreună cu tatăl său de la care a învățat secretele legumiculturii și în plus, mai are doi zilieri care muncesc la sere sau la recoltat. La piață la Moldova Nouă, legumele sunt transportate de Raiko, iar vânzarea este făcută de mama și tatăl său.
Cât despre săteni și vecini – aceștia au numai cuvinte de laudă la adresa tânărului inginer agronom și fermier de Belobreșca.
One thought on “Raiko din Belobreșca produce legume pentru toată Clisura Dunării – O afacere de familie de succes VIDEO”
Comments are closed.