Sarmale, ardei şi roşii umplute cu carne de porc VIDEO

Am cam uitat gustul sarmalelor. Este momentul să preparăm nişte sarmale – mai deosebite. Unora le plac sarmalele în foi de varză, altora le plac ardeii sau roșiile umplute. Unde mai pui că se pot face sarmale și în foaie de viță de vie. Sau de hrean, de frunză de sfeclă sau de gulie. Imaginație să ai, că grădina e plină de frunze. Ba se pot face și în frunze de fasole. Pentru rețeta de azi, eu m-am gândit că ar fi mai potrivite nişte sarmalele, dar mai deosebite și mai amestecate. O să spuneţi că ce mare scofală sunt ,,nişte sarmale,, ?! Păi sunt fiindcă aşa cum spuneam, sunt deosebite. Sunt sarmale fierte alături de ardei umpluţi şi roşii – umplute şi ele. Dacă vă întrebați: de ce? răspunsul va fi simplu – fiindcă sunt foarte bune. Fiecare împrumută de la vecinul sau vecina, ceva din gust și rezultatul este o minune. Ca să vă convingeți, puneți mâna și face-ți o porție.

Umplutură de sarmale este aproape cea clasică, doar că se poate pune și o parte de carne de vită. Punem orez, ceapă – eu am pus și ceapă nouă, carne de porc, carne de vită, condimente. Folosim ardei gras, câteva roșii potrivite ca mărime și varza pentru împachetat. Dacă este varză dulce – o opăriți înainte, dacă este acră – este ok așa cum este ea.

Umplutura clasică – adică sarmale din carne de porc: 1 kg carne tocată de porc, 300 g carne de vită, 250 g ceapă, 150 gr orez, doi ardei proaspeți, o lingură pastă de ardei capia. Mai pun o cană de bulion de roşii, sare, vegeta de casă, piper, boia de ardei, cimbru, mărar și ce condimente mai preferați, un ou.

Mixt de umplutură cu carne de porc pentru mofturoși. Ceapa o toc m[runt şi aproximativ 60% din ea, o călesc în ulei. Când a devenit sticloasă, pun acolo și ,,vegeta” de casă (vezi reţeta aici: https://www.infocs.ro/azi-preparam-vegeta-sau-concentrat-de-legume-acasa-video/ ) boia de ardei, piper şi pastă de ardei capia. Le dinstui bine şi la final, sting focul şi pun acolo restul de ceapă crudă şi orezul. Las compoziţia să se răcească, apoi o împart peste cele trei feluri de carne. Ca să leg compoziţia, pun câteva albușuri de ou. Frământ bine compoziţiile, după care, mă apuc la împachetat sarmalele.

Este de la sine înţeles că or să fie cât mai mici fiindcă – în Banat, sarmalele se fac cam cât e foaia de varză. Mai umplu câțiva ardei grași, vreo 5- 6 roșii, și pun totul la fiert- amestecat. Nu uit să pun câteva bețișoare de mărar și de țelină, plus foile de dafin. Și boabele de piper.

Din inima de varză şi ce-mi rămâne de la fasonat frunzele, fac un pat unde mai pun câteva felii de slănină, soricul de la carne, sau afumătura şi foi de dafin cu câteva firişoare de cimbru. Cui îi place, poate pune o lingură sau două de pastă de roşii. Apoi aşezăm sarmalele, ardeii şi roșiile şi tot aşa până ajungem la ultimul strat peste care punem varza tocată fin, foi de dafin, cimbru, eventual mărar şi o lingură de pastă de roşii, exact ca la pat.

Pun apa, o farfurie să nu se ridice şi la cuptor cu ele. Se pot fierbe în mod obişnuit, cum vă place. După două ore, ridic farfuria și le mai las 10 minute – așa ca să se gratineze un pic.

Le încercăm să fie fierte, apoi pregătim o porţie generoasă, un pahar de vin şi, eu folosesc pâine. Alţii e prefera cu mămăligă. Recunosc, mămăliga nu este slăbiciunea mea. Îmi place foarte mult cu brânză şi smântâna şi….asta e! Se poate face și un sos de roșii, sau se pot servi cu smântână.

Astea sunt sarmalele mele amestecate. Sunt altfel fiindcă – vorbim de un mixt de umplutură și de gusturi. Arată super, mai altfel, în farfurie.

Mixt de umplutură cu carne de porc pentru mofturoși. Poftă bună şi spor la treabă!

Comentarii

comentarii

One thought on “Sarmale, ardei şi roşii umplute cu carne de porc VIDEO

Comments are closed.