Turiştii au tras un semnal de alarmă printr-o excursie de protest pe traseul turistic Oraviţa – Anina VIDEO

Excursie protest pentru ca trenul de pe ruta Oraviţa – Anina să circula în toate zilele săptămânii, s-a transformat într-o excursie a bucuriei. Asta după ce ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat sâmbătă la Timișoara că ,,închiderea circulației pe traseul liniei montane Oravița – Anina, este o problemă rezolvată.”

Apariția în noul mers al trenurilor precum că trenul Oraviţa-Anina era propus să circule în perioada 12 decembrie 2021 – 31 martie 2022 şi 1 noiembrie – 10 decembrie 2022, permanent în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică şi facultativ în perioada luni, marţi, miercuri şi joi, a făcut ca mai multe ONG-uri din Caraș Severin să organizeze duminică 12 decembrie 2021, o călătorie – protest de „Strigăt către CER!” pentru a NU fi închisă calea ferată Oravița-Anina. Mobilizare pentru menținerea circulației regulate pe linia ferată Oravița-Anina a fost o reușită.

Peste 200 de cetățeni au răspuns îndemnului de a protesta într-un mod original și astfel să împiedice închiderea circulației regulate pe ruta Oravița – Anina. Aceasta este cea mai veche line ferată din România. Sub genericul „Uniți reușim”, mai multe ONG-uri și persoane fizice și-au dat mâna pentru a organiza o acțiune menită să trgă un semnal de alarmă asupra importanței acestei linii de cale ferată. Plecarea a avut loc din Reşita cu autocarele până la Anina și de acolo, cu trenul până la Oravița.

În același timp, de la Oravița, a plecat spre Anina un alt grup de turiști. La Anina, turiștii au făcut o vizită și la Muzeul mineritului din oraș. La gara Anina, turiștii au fost întâmpinați cu vin fiert și fasole caldă cu ciolan gătită la cazan. Pe peron și în tren s-au cântat colinde și muzică folk. Trenul a oprit în mai multe puncte de belvedere de pe traseu. Mai mulți fotografi și cameramani, au făcut filme şi fotografii care vor fi trimise Ministerului Transportului. Chiar dacă în lunile de iarnă numărul turiștilor scade, această pierdere este compensată de numărul biletelor vândute în timpul verii când trenurile circulă cu toate locurile ocupate și cu rezervări făcute cu săptămâni înainte.

Vestea că ministrul Grindeanu a rezolvat problema liniei ferate, i-a umplut pe turiști de bucurie și speranță că acest lucru nu se va mai repeta an de an așa cum s-a întâmplat până acum. Această linie ferată Oraviţa – Anina constituie o artă inginerească a construcţiilor de căi ferate montane. A fost construită pe vremea stăpânirii imperiale și servea la transportul cărbunelui de la Anina la Oravița și de acolo la Dunăre portul Baziaș de unde cărbunele pleca spre Viena. Este un unicat în ţara noastră şi în Sud-Estul Europei. Marea artă a construcţiei aceste căi ferate constă în faptul că are o înclinare de 20 o/oo faţă de celelalte căi ferate care au avut o înclinare cu diferenţă de nivel de 14‰. De asemenea raza curbelor la această linie este de 114 m faţă de celelalte căi care au o rază de 150 m. Din aceste motive au fost nevoie de locomotive şi vagoane speciale. Trecerea peste văi adânci are o lungime totală de 843 m, iar tunelele măsoară o lungime totală de 2084 m. A fost nevoie să se facă străpungeri şi tăieturi în deal pe o distanţă de 21 km. Și totul s-a făcut în urmă cu 158 de ani cu dalta și ciocanul când încă nu se inventase dinamita.

O construcţie asemănătoare se află în Austria- Calea ferată Semering- care a fost construită între anii 1845 – 1854 şi care a constituit un unicat în acea vreme de linie ferată alpină. Cu toate acestea, calea ferată austriacă nu prezintă deosebiri prea mari faţă de linia ferată Oraviţa – Anina.

Comentarii

comentarii

3 thoughts on “Turiştii au tras un semnal de alarmă printr-o excursie de protest pe traseul turistic Oraviţa – Anina VIDEO

  1. Gresit! Fiecare si-a cumparat biletul care a inclus toate cheltuielile: transport cu autocarul pana la Anina, vizitarea muzeului mineritului, mancarea si vinul fiert plus biletul de tren. Cat desopre Bigar – natura si-a spus cuvantul, dar mai avem si alte frumuseti – ia uite dumneata aici: Splendoare în plină iarnă si imagini de vis la Cascadele Burăul Mare și Modăvița VIDEO
    https://www.infocs.ro/splendoare-in-plina-iarna-si-imagini-de-vis-la-cascadele-buraul-mare-si-modavita-video/

  2. Doar asa ajung turistii acolo, dresati si transportati pe gratis (si cu muzica … binenteles).
    In rest … trenul acela este gol si de aceea nu merita sa mai circule. Vad ca marii protestatari nu au folosit trenul ci … ati ghicit … autocarul
    Dar … deeee … sunt unii care vor sa se laude ca au si ei Seemering. Mai ales ca acum au ramas fara „nemaipomenita” cascada Bigar.

Comments are closed.