VIDEO Ajun și Crăciun pe stil vechi în Banatul Montan

Mâine este Crăciunul pentru slavii ortodocşi din Banatul Montan. Credincioşii pravoslavnici, adică cei ce ţin sărbătorile pe stilul vechi, sărbătoresc timp de 3 zile Crăciunul. Conform tradiţiei, de seară, în ajunul Crăciunului Sârbesc, la biserică va fi adus şi aprins ,,baniakul’’ adică, o buturugă de stejar care simbolizează credinţa în mai mulţi zei vechi cum ar fi zeul soarelui şi cel al focului, dar şi căldura pentru Pruncul Sfânt Iisus.
În aceste zile, creştinii pravoslavnici se salută cu ,,Hristos serodi’’ iar ceilalţi răspund ,,Za istina serodi’’. În fiecare gospodărie se fac bucate alese, dar din nici una nu lipseşte tradiţionala cesniţa- prăjitură din foi de aluat fraged cu multă nucă şi în care se ascunde o monedă. Cel ce va găsi bănuţul, se spune că va fi fericit tot anul.

Baniakul- buturuga de stejar, obligatoriu se taie din pădure înainte de răsăritul soarelui în ziua de ajun şi este adus la biserică de un bărbat- cel mai bătrân din comunitate, loc în care preotul îl sfinţeşte. Seara, lemnul este aprins iar credincioşii prezenţi aşteaptă naşterea lui Iisus cântând şi cu păhărele de ţuică fiartă în mână după care fiecare duce acasă o mână de fân şi o crenguţă de stejar sfinţită pe care o pune la icoană.
Sârbii mănâncă în ajun de crăciun numai mâncare de post. Masa este servită pe jos pe sacul în care a fost adus fânul ce a fost împrăştiat prin casă.
Preotul sârb al Reşiţei, Vasa Lupulovici, spune despre Crăciun şi câteva tradiţii. Astfel, cea mai bătrână femeie din casă trebuie să imite mişcările unei cloşti iar ceilalţi membrii ai familiei imită sunetele şi mişcările pe care le fac puii de găină. Aceasta are ca scop alungarea hoţilor. Pentru sănătate, în colţul casei se pun nuci.
InfoCs v-a pregătit un material video despre tradiția și obiceiul vecinilor și prietenilor noștrii.

Video arhiva InfoCs 2012

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “VIDEO Ajun și Crăciun pe stil vechi în Banatul Montan

Comments are closed.