VIDEO Băile Herculane în febra pregătirilor- în 30 aprilie începe Simpozionul yoghinilor MISA

MiSA 2008 (8)Primii yoghini sunt așteptați să sosească la Băile Herculane încă de miercuri, 30 aprilie. Este știut și recunoscut faptul că sosirea miilor de yoghini din toată lumea, deschide sezonul de turism în stațiune. Ei sunt gura de oxigen care pornește activitatea în orașul – stațiune de pe Cerna.
O mică repetiție la nivel mai mic, a avut loc cu prilejul sărbătorilor de Paște când în stațiune au sosit câteva sute de turiști. Numărul lor trebuie să fie mult mai mare, dar vremea urâtă i-a făcut să își anuleze locurile de cazare cu o zi înainte de Paște. Dar, grosul” – marele număr de turiști, sosește la sfârșitul lunii, mai exact în data de 29 aprilie când sunt așteptate primele cazări și este reprezentat de miile de yoghini.
,,Dacă anul trecut au fost prezenți în tabără în jur de 5000 de yoghini din toată lumea, anul acesta, ne așteptăm la un număr cel puțin egal, dacă nu chiar mai mare de participanți la Simpozionul MISA de la Băile Herculane” a declarat pentru www.infocs.ro” Costică Cojocaru, purtătorul de cuvânt al manifestării din acest an. ,,Aşa cum am procedat anul trecut, și în acest an, yoghinii participanţi la Simpozionul Internaţional de Yoga, vor organiza conferinţe şi întâlniri ale membrilor MISA, sesiuni de meditaţii, spirale de meditație” a mai spus Costică Cojocaru.
Cel mai aşteptat moment şi încununarea lucrărilor Simpozionului – cele mai spectaculoase și importante momente, vor fi ca în fiecare an, celebrele spirale de meditaţie şi intrare în comuniune, de pe Platoul Coronini.

Încă înainte de sărbătoarea Paștelui, agenții economici și nu numai, proprietarii de hoteluri și pensiuni, locuitori cu case mai mari care pot oferi locuri de cazare, şi-au aranjat odăile pentru a-i găzdui pe turiști, dar mai ales, pe membrii MISA. Turiștii din perioada Paștelui, au stat vreo 3 zile în stațiune, dar yoghinii, vor ocupa aceste locuri cel puțin 10 zile.
Fiindcă lucrurile stau chiar așa, o dovedește și condițiile oferite de unele dintre cele mai mari complexe hoteliere din stațiune. Iată ce a declarat în exclusivitate pentru www.info.cs directorul general al S.C. Sindtoourrading- mai exact – complexul Domogled – Dacia, d-l Attila Joos: ,,Este vorba de sute de turiști care ocupă efectiv toate locurile libere din complexul nostru. Asta este foarte bine; și pentru noi și pentru dânșii – fiindcă în aceste condiții, am negociat alte tarife la cazare. Una este să ai în hotel câțiva clienți câteva zile și alta este să ai hotelul ocupat în totalitate 10 zile, cel puțin. Camerele sunt curate, condițiile sunt foarte bune la Dacia, hotelul Domogled este la un nivel de 3 stele – reale, renovat recent în întregime. Inclusiv bucătăria a fost adaptată la cerințele membrilor Mișcării MISA: ,,meniurile sunt vegetariene, alimentele, legume, lactatele și ouăle – sunt de calitate și aduse – multe dintre ele, de pe piață de la producătorii cu care noi avem contracte de mai mult timp. Asta nu înseamnă că ceilalți turiști nu pot servi un meniu cu carne sau ce doresc ei. Avem de toate și pentru toată lumea” a mai spus directorul Attila Joos.
Pe Platoul Coronini – locul sacru pentru yoghinii care-l consideră ca fiind un loc de unde emană o puternică energie pozitivă, s-au făcut unele lucrări de curățenie și amenajare astfel încât participanții la spirale și meditații, să aibă toate condițiile. Latura sudică a platoului este pregătită și amenajată pentru comercianții și producătorii particulari care vor veni acolo cu produsele lor.
,,Yoghinii vin în stațiune de aproape 20 de ani. Sunt de ai casei, cum s-ar spune. Dar, în primul rând, sunt turiști, sunt cei ce aduc bani în oraș și stațiune și noi îi respectăm pentru asta. Tarifele- sunt exact ca cele de anul trecut, ca cele de acum doi ani. Din păcate, nu le mai putem oferi sala Cinematografului Dacia fiindcă este în renovare și modernizare, dar la Hotel Dacia există o altă sală de ședințe, daci, noi face tot ce putem. De asemenea, Primăria le-a închiriat yoghinilor şi cantina socială cu tot cu bucătărie, le-a eliberat autorizaţii pentru diferite manifestări pe spaţii publice – cel mai bun exemplu fiind Platoul Coronini. Zilele acestea vor fi instalate acolo toalete ecologice și surse de apă pentru condiții civilizate” spune viceprimarul orașului, Gore Domilescu.
,,Yoghinii din Mişcarea pentru Integrare Spirituală în Absolut sunt, aş putea spune- cei care deschid oficial sezonul turistic în Băile Hercualne. Normal că avem turiştii şi cetăţenii ce vin la băi cu bilete de tratament sau pe cont propriu, dar nu este de ici- de colo, ca dintr-o dată, în staţiune să îţi vină câteva mii de turişti. Pentru ai atrage şi pentru a le da toate motivele ca ei să vină an de an aici, toți proprietarii de hoteluri, pensiuni sau spații de cazare, practică preţuri modice, mici aş putea spune, în ceea ce priveşte taxele şi închirierile” spune Mariana Molnar, președinta Asociației de Turism Băile Herculane.,

,,Drumul spre Platoul Coronini este bun, tot ce înseamnă sală sau loc de întâlnire mai mare, au fost igienizate, renovate- fiindcă toate acestea vor fi închiriate începând de joi, 30 aprilie deoarece la Băile Herculane sunt aşteptaţi să sosească aproape 5.000 de yoghini. Ca în fiecare an, aceştia sunt români, dar un număr însemnat vin şi de peste hotarele României” spune primarul orașului, Nicușor Vasilescu.
,,Majoritatea hotelurilor și a pensiunilor au deja toate locurile de cazare rezervate – unele de anul trecut. Din 30 aprilie şi până în 10 mai, în staţiune mai găseşti cu greu un loc de cazare. Anul acesta a fost destul de rece, primăvara capricioasă, aşa că, nu ştim câţi yoghini vor mai sta a corturi, dar am auzit că primăria a pregătit şi locuri de campare. Prețurile noastre sunt neschimbate de doi ani, vom avea localuri în toată stațiunea – și la intrare, și în mijlocul stațiunii, localuri în care oamenii pot lua masa. Meniul este pentru toți: și cu carne și vegetarian ” spune Vasile Teleagă – om de afaceri din oraș.
În oraș, locuitorii ce pot oferii locuri de cazare, sunt şi ei pregătiţi să-i primească pe adepţii MISA. Preţul unei camere cu două locuri este ca anul trecut și ca acum doi ani: plecă de la 50 de lei pentru o zi. Sunt prețuri mici, dar yoghinii stau cel puțin 10 zile la Herculane. Ei au la dispoziție bucataria și baia.
Primii yoghini sunt așteptați să sosească în stațiune de marți – 29 aprilie. Grosul este așteptat să apară miercuri și joi. Ca de obicei, prima întâlnire oficială a yoghinilor va avea loc joi – 1 mai, când vor începe primele simpozioane şi conferinţe pe teme specifice membrilor MISA. Nu vor lipsi nici tradiţionalele spirale și ședințe de meditare pe Platoul Coronini, ședințe cunoscute de cei din afara mișcării ca ,,spirale mari şi mici”.
Tot pe Platou, vor urca agricultorii și producătorii din satele din jurul orașului-stațiune, de pe toată Valea Cernei, Valea Bolvanița, Cuptoare, Topleț sau Cornereva, dar și din județul Mehedinți. Mulți vor avea legume de grădină din producția proprie, dar și produse și alimente gătite. Prețul acestora ar putea scădea față de anul trecut – și asta în virtutea economiei de piață. Nu trebuie ascuns faptul că acum vreo trei – patru ani, comercianții vindeau legătura de ceapă verde la preț de sparanghel cu 3- 4 lei, litrul de lapte și cu 7 lei sau oul la prețul de 1,5 lei. O felie de ciupercă pleurotus pane costa în jur de 3 lei iar o mini – porție de salată orientală, ajungea și la 5 lei.
În aceste condiții, yoghinii s-au organizat și au renunțat să mai cumpere de la ,,țărani” și au preferat să-și facă piața de la Orșova sau chiar Turnu Severin. Cum majoritatea locuiesc la gazdă unde au acces la bucătărie, ei își gătesc singuri. Așa se face că produsele comercianților au rămas pe jumătate nevândute. Acest lucru a dus la scăderea prețurilor, astfel că acestea s-au apropiat de valori oarecum normale. Oul, de ,,casă” este 50- 60 de bani, litrul de lapte maxim 3 lei iar brânza între 15 şi 20 de lei- ca la piață. Ceapă costă și ea între 50 de bani și un leu legătura, la fel ridichiile sau căpățâna de salată verde.
Liderul spiritual al yoghinilor MISA, Gregorian Bivolaru, probabil că nu va fi prezent la Simpozion. Dar, asta nu înseamnă că el nu va fi prezent spiritual în mijlocul adepților săi. Cei peste 5000 de yoghini din toată lumea vor avea prilejul să intre în comuniune spirituală cu el prin intermediul conferințelor ce au fost înregistrate și care vor fi difuzate prin stațiile de amplificare la simpozioane, întâlniri, seminarii sau în cadrul celebrelor spirale de pe Coronini.
Din păcate, unul dintre cei mai buni purtători de cuvânt din ultimii trei ani ai Simpozionului – Cristina Costaș din Brașov, nu mai este printre noi. După o scurtă și grea suferință, fulgerător, în ajunul Paștelui, ea a trecut în lumea celor drepți. A fost un om de o înaltă ținută morală, a știut cum să lucreze și să abordeze oamenii din presă iar informațiile cerute de mass- media au fost oferite corect și la timp împreună cu Costică Cojocaru.
InfoCs transmite sincere condoleanțe familiei și regretă plecarea ei prematură la doar 40 de ani din această lume.
Dumnezeu să o odihnească în pace!

Cristina Costaș

Imagini arhiva Simpozioane MISA


Comentarii

comentarii