VIDEO Birocrația, omoară de tot morile de la Rudaria

Apele involburate au lasat dezastru la Rudaria, unde toate morile au fost afectate. Ba mai mult, 3 dintre ele au fost distruse in totalitate și trântite la pâmânt, de apele învolburate ale Rudăricăi. Asta se întâmpla luni, în 15 septembrie, odată cu deschiderea noului an școlar.

Acum, dupa ce au trecut apele, complexul mulinologic, monument de patrimoniu, trebuie sa dea piept, cu alte piedici, de aceasta data din partea oamenilor.Birocratia este cea care pune in pericol un obiectiv istoric si turistic impresionant al Romaniei. Pentru ca morile sa poata fi salvate este nevoie de evaluari oficiale, de adrese multiple, cereri si proiecte.

[youtube id=”S65HX2LFLU0″]

Romania este, probabil, cea mai birocratizata tara din Europa, si pana nu reusim sa rezolvam acest lucru, vom ramane codasii Europei in orice domeniu, fie invatamant, economie, turism sau cultura. Chiar daca avem peisaje unice sau sau o istorie bogata, toate sunt in pericol de a se duce pe apa sambetei.

Cam asa cum s-au dus morile de la Rudăria, un impresionant complex mulinologic, printre cele mai mari din Europa.

eprezentanții Direcției Județene pentru Cultură, instituție care are în grijă monumentele de patrimoniu, s-au deplasat în comuna Eftimie Murgu pentru a evalua stricăciunile făcute de apele învolburate de zilele trecute. Din păcate, fotografiile și imaginile care aratăcel mai bine dezastrul de la Rudăria nu sunt de ajuns pentru ca Ministerul Culturii să poată finanța lucrările de restaurare. Este nevoie de evaluarea oficială a unui inginer structurist, specialist acreditat de minister, care vine tocmai de la Sibiu. Acesta, la rândul său trebuie plătit, apoi trebuie să întocmească un proiect, în urma căruia se poate obține finanțarea.

Complexul mulinologic de la Rudăria se află în patrimoniul UNESCO, fiind cel mai mare parc mulinologic din Europa, atestat încă din vremea dacilor, în SEC.II-III D.Hr. Are o valoare etnologică, istorică și arhitecturală deosebită, fiecare moară din cadrul său fiind un monument de arhitectură și de civilizaţie populară.

Comentarii

comentarii