VIDEO Cod galben de ger și ghiocei înfloriți la Reșița

Temperaturi de iarnă și ghiocei înfloriţi pe Aleea Liliacului din Reșița. Pe Aleea Liliacului din Reșița, printre blocuri, au început să înflorească ghioceii. Cu toate că suntem în plină iarnă cu ger puternic în urma noastră, dar și în față fiindcă a fost emis un cod galben de vreme rece în Banat – în Banatul Montan semnele primăverii sunt deja vizibile: ghioceii au scos capul semeţ şi se bucură de soarele cu dinți, în toată frumuseţea lor.
Reșițenii și în general bănățenii din Banatul de Munte, sunt deja obișnuiți cu asemenea fenomene în această parte a ţării. În zona Reșiței, este ceva obişnuit să răsară ghioceii aşa devreme. Au fost ani în care au înflorit ghioceii chiar din luna decembrie, însă anul acesta, din cauza gerului, ghioceii au fost ceva mai leneşi, şi au ieşit abia după 10 februarie. De fapt, se pare că ,,fenomenul” nu este singular și doar pe Aleea Liliacului. La Resita au inflorit ghiocei si prin Lunca Pomostului, prin gradinile de prin Moroasa si de la Calnic, iar la Dognecea, au iesit chiar si in padure.

Unul dintre vecini, Nicolae Brânzaru, bătrân care locuiește de peste 40 de ani în acest bloc, spune că ,,mereu înfloresc de vreme, nu-mi mai amintesc când au fost plantați, soția știe exact, dar cred că sunt vreo 25 ani”. Una dintre vecine, Ştefănia Radu, îl corectează și spune că ,,sunt 27 ani de atunci vecine, ai uitat. Am pus împreună cu vecina câteva cepe iar acum sunt câteva sute de fire”. ,,Eu am cumpărat ghiocei cu tot cu cepe de la țigăncile de la Dognecea care vând ghiocei în gang la Victoria. Nici nu mă gândeam că se vor prinde în fața blocului. Am și uitat de ei și peste un an, m-am trezit cu câteva fire de ghiocei la fereastră. Acum sunt sute de fire. Nici nu vă închipuiți cum îi pândesc toată iarnă să răsară și mai apoi să înflorească” spune o altă vecină din blocul cu ghiocei de pe Aleea Liliacului. Dar, la Reșița este plin de ghiocei. Oamenii i-au cumpărat de la piața sau de pe stradă de la ţigănci și au pus bulbii în pământ, care pe unde 0 unii la casele de prin Luncă, alţii prin fața blocurilor din Govândari. Au pus cepele în pământ iar natura i-a ajutat să se prindă și să crească. Așa că, atunci când aveți ocazia să primiți flori – orice floare- cu rădăcini sau bulbi, scobiți pământul și plantați-i. Idee nu aveți ce bucurie vă poate provoca micuțul clopoțel de culoarea zăpezii de sub care a ieșit.

Oamenii din bloc spun că de câțiva ani înfloresc mai de vreme, cu toate că în mod normal, ghioceii înfloresc în martie. Ei sunt convinși că iarna nu este gata, că până la primăvară mai este.
,,Mă uit cu inima strânsă la televizor și parcă îmi este ciudă când la meteo anunță că iarăşi vine gerul și iarna se întoarce, Știu că este normal, că este încă vremea ei, dar eu mă tem pentru ghioceii din grădină. Nu este pentru prima dată când se întâmplă așa, dar Dumnezeu i-a făcut în așa fel încât să nu le pese de frigul iernii. Dacă vine gerul, nu mai putem să punem rogojini și frunze peste ei fiindcă sunt mari și se rup” spune o altă vecină care locuiește la parter.

Comentarii

comentarii