VIDEO Destinaţie de wekend, zona turistică Anina în plină iarnă

17 feb 2012 (51)Când spui ,,Anina” – gândul îți zboară la sărăcie și oameni necăjiți după închiderea minei în urmă cu cinci ani. Dar, totuși, Anina poate fi privită și cu alți ochi- aceia ai turistului sosit prima dată pe aceste meleaguri.
InfoCs vă face o invitație la drumeție, la un alt mod de a privi frumusețile de lângă noi.

Cine vrea linişte şi relaxare în natură, poate alege cu siguranţă Zona turistică a Munţilor Aninei este desprinsă parcă dintr-o poveste de undeva de la începutul lumii.
Aflat la aproape 50 de km de Reşiţa, la o altitudine de peste 700 de metri la poalele Muntelui Semenic, oraşul Anina oferă liniştea şi simplitatea după care tânjeşte cel ce a muncit un an întreg şi vrea să-şi petreacă concediul în linişte şi pace. Sau măcar un sfârşit de săptămână pentru reîncăracrea bateriilor, cum s-ar spune.
La Anina este destinaţia ideală pentru un sfârşit de săptămână. La nici 5 km se află Lacurile Buhui şi Mărghitaş. Unul la este de oraş iar celălalt la sud. Cu case desprinse parcă din poveştile fraţilor Grimm, Anina cu străzile ei rămâne întipărită în inima şi gândul celor care l-au vizitat.
Anina are peste 10 pensiuni care oferă cazare şi masă celor ce caută liniştea muntelui, dar se mulţumesc cu ceea ce oferă natura. Aproape în totalitate, tot ce ajunge pe mesele turiştilor şi localnicilor, este curat, cultivat ecologic, şi proaspăt fiindcă la Anina nu există nici un fel de activitate industrială.
La Anina, ai la dispoziţie cazarea în pensiune, la localnici, sau vara la cort. Oraşul este înconjurat de poieni minunate pline de brazi falnici şi prin care trec pâraie cristaline. Lacurile Buhui şi Mărgitaş sunt raiurile pescarilor, dar şi locul ideal pentru a sta şi asculta liniştea naturii şi aţi umple plămânii cu aerul tare de munte.
Localnicii au acordat o atenţie deosebită turismului de masă. Un simplu exemplu este lacul Mărghitaş- primul lac din România construit în scop turistic.
Fiecare anotimp îşi are farmecul lui la Anina. Vara cu drumeţiile, băile în apa lacurilor sau de soare sau pur şi simplu recrearea în natură sub un pom cu o carte în mână. Un punct aparte în constituie peştera Buhui, loc prin care curge cel mai lung râu subteran cu cascade şi repezişuri spectaculoase. Peştera are statut de rezervaţie în ea existând fosile de ibis şi urs de cavernă.
Iarna, ai la îndemână pârtiile de schi sau săniuş, dar şi pescuitul la copcă şi plimbarea prin oraş sau n jurul lacurilor. La nici 50 de km se află Rudăria cu rezervaţia molinologică aflată în patrimoniul Unesco- mori pe apă de pe vremea dacilor- spun localnicii. De la Anina se poate urca pe Muntele Semenic la schi sau se poate face o excursie la Oraviţa sau în Cheile Minişului, loc mirific şi unic, mai ales la Cascada Bigăr, cascadă considerată de revistele de specialitatea, printre cele mai frumoase din lume. dacă ajungeți în chei, să nu omiteți perdelele de gheață ce se formează pe pereții canionului.
Localnicii- atâţi câţi au mai rămas, sunt primitori iar în casele lor mai ai norocul că găseşti părţi din istoria coloniştilor germani veniţi aici prin secolul XVIII ca să exploateze huila din zăcămintele descoperite de Mateas Hammer. Împărăteasa Maria Terezia a dat importanţă deosebită Aninei, aici fiind construită prima linie ferată din România, linie ce unea oraşul de Oraviţa şi mai apoi de portul de la Baziaş pe unde se făcea exportul de cărbune către Imperiu.
Dovadă stau cele două biserici gotice din Anina şi cartierul Staier- Steierdorf cum le place localnicilor să-i spună, precum şi casele tradiţionale ce-şi păstrează încă forma şi decorurile exterioare.

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “VIDEO Destinaţie de wekend, zona turistică Anina în plină iarnă

  1. Da, domnule Vlad, Steierdorf, acel cartier care, coincidenta de nume, un inginer pe nume Vlad voia sa-l darame, e vorba de acel inginer Vlad de pe strada Crivinei, fost director la termocentrala Crivina, care, ca prima investitie a dispus ” betonarea strazii Crivina ” pe care locuieste Maria Ta …

  2. Noi, cei din aşa zisa „Vatră a localităţii”, unde s-au stabilit primii colonişti austrieci în 24 iunie 1773, ne place sa numim acest loc STEIERDORF, aşa cum l-au numit înaintaşii noştri. V-aşi ruga ca pe viitor să ţineţi seama de acest lucuru.

Comments are closed.