Facem zacusca de vinete cu tarabe pline, buzunare goale, lume săracă și cămări seci la Reșița VIDEO

Tarabele din piata sunt pline ochi de legume numai bune de pus in borcane. Marea aprovizionare de toamna a început cu stângul la Reșița. Preturile prea mari țin gospodinele departe de tarabe.

Ardei, gogoșari, roșii, castraveți, vinete și cartofi. Sunt din abundență în piețele din Reșița. Ne aflăm în plin sezon de aprovizionare cu legume pentru iarnă. Gătite cu iscusință de gospodine pricepute, zacusca, murăturile și compoturile vor fi adevărate delicatese în sezonul rece. Din păcate clienții sunt tot mai puțini. Numărul gospodinelor care altădată umpleau cămările cu bunătăți, se micșorează de la un an la altul. Multe dintre doamnele trecute de prima tinerețe, obișnuite să-și umple cămara, nu-și mai permit să cumpere în cantități mari. Și dacă rețeta a rămas aceiași, în materialul video de mai jos, puteți vedea care au fost prețurile legumelor în piață în anul 2016. Deci, acestea erau prețurile la Reșița acum 6 ani. Între timp, prețurile s-au dublat și chiar triplat, în timp ce salariile și pensiile reșițenilor au rămas la aceiași valoare de atunci.

Material video realizat în anul 2016 în piețele reșițene.

Compoturi, dulcețuri, zacuscă și alte bunătăți tradiționale vor putea fi cumpărate gata făcute de la târgurile de profil ce vor avea loc în această toamnă la Reșița, dar și în alte localități din județ, dar, atentie, unde un borcan de zacusca costa cat nu-ti poti imagina, intre 15 si 20 lei.

Asta în conditia in care acum 6 ani, cu 25 de lei, puteati face o portie de zacusca din care va ies cel putin 14-15 borcane de 400 de g. Piața abundă și acum de vinete, ardei, ceapa si tot ce mai trebuie pentru a avea o camara cu care să treceți iarna fără nici o problemă. Acum intervine chestia cu ,,prețul ridicat” deoarece vinetele sunt 5-6 lei kg, ceapa  4  – 5 lei, roșiile au ajuns și la 8 lei, iar ardeiul capia ,,a căpiat” de tot: sare de 15 lei pe kg. Ardeiul gras de calitate se vinde cu 8 – 9 lei/kg, iar uleiul, îl mai găsim la 10 lei/l pe ici, pe colo. Dar atenție – încep să se scumpească. Deci- la treabă. Mai ales că reţeta mea este foarte simplă şi matematic arată cam aşa: 5- 4- 3- 2- 1.

În traducere liberă, asta sună cam aşa:
cinci kg vinete de mărime potrivită,
patru kg de ardei roşu şi galben amestecat- cel roşu se poate înlocui cu ardei capia,
trei kg ceapă,
două cutii de bulion de roşii sau una de pastă plus un litru de bulion şi
un litru ulei.
Mai trebuie sare, boabe piper şi foi de dafin. Mai departe- urechlii şiulitii- ca să prindeţi smecheria din materialul filmat.

Comentarii

comentarii