VIDEO Facem zacusca de vinete cu tarabe pline, buzunare goale, lume saraca si camari seci la Resita

Tarabele din piata sunt pline ochi de legume numai bune de pus in borcane. Marea aprovizionare de toamna a inceput cu stangul la Resita. Preturile prea mari tin gospodinele departe de tarabe.

Ardei, gogoșari, roșii, castraveți, vinete și cartofi. Sunt din abundență în piețele din Reșița. Ne aflăm în plin sezon de aprovizionare cu legume pentru iarnă. Gătite cu iscusință de gospodine pricepute, zacusca, murăturile și compoturile vor fi adevărate delicatese în sezonul rece. Din păcate clienții sunt tot mai puțini. Numărul gospodinelor care altădată umpleau cămările cu bunătățuri se micșorează de la un an la altul. Multe dintre doamnele trecute de prima tinerețe, obișnuite să-și umple cămara, nu-și mai permit să cumpere în cantități mari.

Compoturi, dulcețuri, zacuscă și alte bunătăți tradiționale vor putea fi cumpărate gata făcute de la târgurile de profil ce vor avea loc în această toamnă la Reșița, dar și în alte localități din județ, dar, atentie, unde un borcan de zacusca costa cat nu-ti poti imagina, intre 10 si 12 lei.

Asta în conditia in care cu 25 de lei, puteti face o portie de zacusca din care va ies cel putin 14-15 borcane de 400 de g. Piața abundă de vinete, ardei, ceapa si tot ce mai trebuie pentru a avea o camara cu care să treceți iarna fără nici o problemă. Chstia cu ,,prețul ridicat” cade din start fiindcă niciodată nu au fost legumele mai ieftine la jumătatea lui septembrie, dar atenție – încep să se scumpească. Deci- la treabă. Mai ales că reţeta mea este foarte simplă şi matematic arată cam aşa: 5- 4- 3- 2- 1.

În traducre liberă, asta sună cam aşa:
cinci kg vinete de mărime potrivită,
patru kg de ardei roşu şi galben amestecat- cel roşu se poate înlocui cu ardei capia,
trei kg ceapă,
două cutii de bulion de roşii sau una de pastă plus un litru de bulion şi
un litru ulei.
Mai trebuie sare, boabe piper şi foi de dafin. Mai departe- urechlii şiulitii- ca să prindeţi smecheria din materialul filmat.

Comentarii

comentarii