VIDEO FOTO Balurile Ionilor din Banatul Montan , Balul de la Târnova

DSC_0224În satele bănăţene a fost mare petrecere astă noapte. În căminul cultural, zeci de săteni au petrecut şi jucat până în zori. Toţi l-au sărbătorit pe sfântul Ion iar scopul lor a fost unul cât se poate de simplu : să se distreze cât mai bine odată cu încheierea ciclului sărbătorilor de iarnă. În Caraş Severin, aproape că nu există casă în care cel puţin unul dintre membrii familiei să poarte numele de Ion.
Ca în fiecare an, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, este marcată în zona rurală a judeţului, prin organizarea de “Baluri ale Ionilor”. Asemenea manifestări au avut loc aseară în localităţi situate în Văile Almăjului, Bistrei şi Sebeşului- în mai tot Banatul Montan. Balurile nu presupun o organizare aparte, acestea desfăşurându-se după tipicul balurilor tradiţionale, doar că, la miezul nopţii, toţi Ionii sunt obligaţi să intre în joc, fiecare din ei trebuind să conducă un brâu şi o horă şi să plătească în plus la muzică iar pe cei prezenţi să-i ,,cinstească” cu ţuică de cea mai bună calitate. În multe localităţi, “Balurile Ionilor” sunt şi un fericit prilej de promovare a costumelor şi tradiţiilor populare vechi şi pe cale de a fi uitate, fiecare dintre Ionii care participă la manifestare, venind îmbrăcat într-un costum autentic- în haine de rumân cum se spune- şi cât mai valoros, unele cu o vechime de aproape 200 de ani.
Nu lipseşte muzică şi antrenul, iar balul este cel mai nimerit moment pentru ca satul să-şi prezinte formaţiile de dansatori. Nu pe ultimul loc este şi trataţia- în oale mari de 50 de litri se prepară răchie fiartă cu zahăr ars şi piper- cel mai bun tratament al Ionilor.

Comentarii

comentarii