VIDEO FOTO Tradiția merge mai departe- Hora mare de paşti din satul Târnova din Caraş Severin

Tarnova (12)Cea de a treia zi de paşti, şi ultima din şirul sărbătorilor pascale, este rezervată distracţiei în general şi jocului popular în special. Tineri şi bătrâni se adună în centrul satului în faţa bisericii şi spre seară, începe hora mare a satului. Distracţia şi voia bună ţin până în zorii zilei.

Satul Târnova din judeţul Caraş Severin este unul dintre puţinele sate din Banat în care portul popular mai este ţinut la loc de cinste, păstrat cu sfinţenie şi purtat de cei tineri. Nu există sărbătoare în sat la care costumul popular să fie lăsat de-o parte. Tot aici există tradiţia ca în ultima zi de paşti, după ce sătenii au stat la masă şi şi-au făcut siesta, însoţiţi de musafiri- goşti- după cum li se spune acestora în Banat- să pornească spre centrul satului şi în faţa bisericii să intre cu toţii în hora mare.
Fiindcă portul tradiţional are mare preţuire, hora satului este deschisă de către primar şi cei îmbrăcaţi în costume populare. Anul acesta, atmosfera muzicală a fost întreținută de renumita solistă de muzică populară bănățeană, Liliana Laichici.

Comentarii

comentarii

2 comentarii la „VIDEO FOTO Tradiția merge mai departe- Hora mare de paşti din satul Târnova din Caraş Severin

 • 9 mai 2013 la 13:49
  Permalink

  aia este treaba lui ce spune, corectati-l dv.

 • 9 mai 2013 la 5:45
  Permalink

  Hora mare care e defapt brau…
  Si pana la urma unde a fost? La Tarnova cum zice titlul sau la Terova cum a spus unul din participanti?

Comentariile sunt închise.