VIDEO La margine de Banat- Ada Kaleh – Filme documentare vechi

Știm cu toții numele Ada Kaleh, dar cred că știm prea puține despre ce a însemnat Insula Cetate sau Noua Orșovă.
Numele vechi al insulei s-a pierdut în timp. O orșoveancă mândră de locurile natale ne-a trimis filmul acesta făcut de TVR înainte ca insula să fie pierdută în apele Dunării.

Insula se găsea la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de circa 1,7 km lungime și circa 500 de metri lățime.

Construcția barajului Porțile de fier 1 a dus la creșterea nivelului Dunării la Orșova cu aproape 40 de metri. Din cauza aceasta, orașul a fost strămutat, de fapt s-a construit un oraș nou. Evident că și insulele de pe Dunăre urmau să fie acoperite de ape, printre ele și Ada Kaleh.

Înainte de revenirea turcilor aici, în secolului al XVII insula a căpătat un deosebit rol strategic. Austriecii au constuit după 1718 o cetate puternic fortificată în stil Vauban (la fel ca cetățile Timișoara, Arad, etc.). Aceasta a fost ridicată în aproximativ zece ani.

Ultima schimbarea, din 1791, a regimului de ocupație austriac cu cel turcesc, a dus la adaptarea cetății la stilul de viață otoman. Acum cetatea nu mai era punct de frontieră, ci era în interiorul teritoriul turcesc, așa că nu se mai justifica rolul puternic defensiv. Apar pe zidurile cetății case de locuit, iar denumirea de Noua Orșovă se transformă în Ada Kaleh (Insula Fortăreață).

În secolul al XX-lea orașul s-a dezvoltat turistic. Insula Ada Kaleh era pentru locuitorii din regiune un punct îndrăgit datorită prețurilor mai scăzute (fiind scutită de impozit). Era frecventată pentru cumpărarea delicateselor turcești, bijuterii și tutun. Insula a fost renumită și pentru creșterea trandafirilor, producerea uleiului și a parfumului din acestea.

Anul 1968 va însemna mutarea cetății și a celorlalte obiective turistice de pe Insula Cetate pe o altă insulă aflată în aval față de lacul de acumulare, Insula Șimian. Cel mai mare covor din lume, cadou de la sultanul Abdul al II-lea în anul 1904 a ajuns la Moscheea Regală Carol I din Constanța. Turcii au refuzat să se mute pe noua insulă și au plecat spre Dobrogea ori chiar Turcia, iar insula a rămas doar cu cetatea, fără oameni. Din păcate lucrurile au rămas exact în același stadiu.

[youtube id=”A6Td7IqThZ8″]

[youtube id=”pRMmvBJkHDo”]

[youtube id=”u5m0MefXV5I”]

[youtube id=”eWdAYKC-5UE”]

[youtube id=”Mp5HZGp8jHQ”]

preluare partiala http://drumliber.ro/ada-kaleh-film-documentar-vechi/

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO La margine de Banat- Ada Kaleh – Filme documentare vechi

  • 17 octombrie 2013 la 8:49
    Permalink

    Absolut fascinanta aceasta incursiune in Istorie si in Civilizatie magistral pusa in cinematografia documentara de profesionisti. La un moment dat, am vazut o cutie de chibrituri fabricata la Bucuresti care avea imaginea celebrei insule. Exista si Management atunci cand joburile nu se ocupau pe baza de tuica, branza, $, euro…FELICITARI D-lui Editor pentru acest material de exceptie!

Comentariile sunt închise.