VIDEO Petrecerea tăițeilor – deschide manifestarile de Fășang 2016 la Reșița

Începând cu anul 2000, an de an, la sediul Forumului Democratic al Germanilor din Reşiţa, este organiztă sărbătoarea tăiţeilor. Este prima manifestare de acest gen dedicată Făşangului din anul în curs, urmând ca în zilele care vin, până la intrarea în Postul Paştelui, să aibă loc alte asemenea acţiuni. Aseară,un numeros public, de toate vârstele, a fost prezent la sediul Forumului. De aici rezultă faptul că reşiţenii, indiferent de etnie, iubesc mult această sărbătoare.

Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, spune că ,,Sărbătoarea tăiţeilor este o manifestare gustată de toţi cei prezenţi. Desigur, se servesc tăiţei, se ascultă muzică, se dansează, se cântă şi se ascultă scheciuri. Fie ca sunt cu nucă, mac, brânză sau carne, tăițeii sunt, fără doar și poate, vedetele zilei. Anul acesta, gospodinele i-au pregătit cu sos de carne”.

Din meniul unei după-amieze reușite, nu a lipsit nici muzica. Atmosfera a fost întreținută de formația „Banter Bergland”, etnicii germani marcând, astfel, debutul perioadei premergătoare Postului Paștelui. Manifestarile de Fășang vor continua în Banatul Montan cu spectacole de muzică și dansuri tradiționale, bal mascat și, la final, o alta sărbătoare culinară: Festivalul gogoșilor.

Făşangul este perioada cuprinsă între prima săptămână de după Bobotează şi Miercurea Cenuşii, adica ziua în care creştinii apuseni (romano-catolicii, evanghelicii-luterani şi reformaţii) intră în Postul Mare al sărbătorii Paştelui.

„Cu prilejul făşangului, pe străzile Reşiţei, umblau mascaţii. În duminica făşangului, obiceiul îşi găsea apogeul. Mascaţii cutreierau străzile singuri sau în grup, străzile vuiau de spectatori. Întreaga vale a Bârzavei răsuna de strigături, sunete de zurgălăi, de ţipete de bucurie şi plânsete, sunete de diferite intensităţi şi tonalităţi, acorduri de acordeoane şi alte instrumente muzicale. Copiii fugeau după mascaţi strigând Ripp-Ripp-hali-pup”. Astfel descria profesorul, scriitorul şi etnograful reşiţean Alexander Tietz, în cartea sa „Wo in den Tälern die Schlote rauchen” („Unde fumegă furnalele în văi”), perioada de făşang la Reşiţa.

Comentarii

comentarii