VIDEO Regizorul Cărmăzan și jurnalistul Crisciu – Cetățeni de onoare ai județului

Un regizor și un gazetar vor intra în rândul Cetățenilor de onoare ai județului Caraș-Severin.
Președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, a propus în ultima ședință a administrației județene să acorde titlul de ”Cetățean de Onoare al județului Caraș-Severin” pentru două personalități importante ale județului: regizorul Benoni Ioan Cărmăzan și omul de presă Titus Crisciu.

”Cred că este firesc să ne recunoaștem valorile. În acest sens consilierii județeni au aprobat, la propunerea mea, ca Nuțu Cărmăzan, unul dintre regizorii importanți pe care îi are România astăzi și Titus Crisciu, unul din veteranii presei din Caraș-Severin, , un om care a a scris despre Caraș-Severin, un monografist al județului, un ziarist apreciat, să obțină aeast titlu de cetățean de onoare al județului nostru”, a precizat Sorin Frunzăverde.

Ioan Cărmăzan este profesor universitar, membru fondator și președintele Uniunii autorilor și Realizatorilor de film din România (UARF), membru al Uniunii Scriitorilor din România și dector în cinematografie și media.

A regizat numeroase filme care s-au bucurat de succes dar și filme documentare, între care unul despre Bocșa (”Negustorul de amintiri”, ”Sania albastră”, ”Casa de vis”, ”Raport despre starea națiunii”, etc.), dar și scurt metraje.

A fost moderator și realizator de emisiuni TVR (”De la A la…infinit”, ”Academicienii”), și a pus în scenă spectacole de teatru, a realizat filme documentare pentru marele ecran sau televiziunile din România, dar și pentru BBC, CNN și Chanel 15. A publicat mai multe volume printre care ”Povestiri despre Bocșa”, ”Mica țiganiadă”, ”Baladă pentru tatăl meu”, etc.

Este deținătorul unor titluri și distincții și a numeroase premii, printre care ”Marele Premiu al Festivalului de la New York ”Tigrul de Aur” , Marele Premiu al Festivalului de film de la Teheran, Premiul Special al juriului la Festivalul Filmului de la Costinești, etc.

[youtube id=”Ct0BBo9ZRYQ”]

Titus Crisciu a avut o activitate culturală și publicistică care mai ales înaintea anilor 90 nu a fost contestată de nimeni, ci, dimpotrivă, a fost considerată ca fiind una în apărarea tradițiilor locului. Activitatea sa a constat în consemnarea unor personalități și evenimente proprii Banatului Montan.
A fost o prezență activă în viața culturală a Reșiței. A fost redactor la cotidianul Renașterea Bănățeană din Timișoara și mai apoi reporter la anuarul Pagini Naționale.

A publicat în presa locală reșițeană materiale despre oameni și evenimente culturale. a colaborat ca publicist la mai multe reviste din țară. A publicat 14 cărți în care aduce în prim plan oameni, evenimente și fapte care pot constitui modele existențiale. Remarcabil este volumul intitulat ”Portretul unei doamne” în care schițează personalitatea a 106 femei din județul nostru, meritele civice și rorlul acestora în societatea noastră. În volumul ”Din galaxia scenei” sunt redate interviuri cu mari actori români intre care: Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Florin Piersic, Stela Popescu, Dem Rădulescu, și alții.

Comentarii

comentarii