VIDEO Sute de credincioși la Catedrala din Caransebeș – ceremonie religioasă cu mai mulți arhierei ai BOR

Episcopia Caransebeşului desfășoară în perioada 18 – 26 aprilie, sub genericul Zilele credinţei şi culturii în Caraş-Severin – Ediţia a IX-a, mai multe acţiuni religioase, culturale şi artistice. Manifestările amintite sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului noii catedrale episcopale Învierea Domnului din Caransebeş (Duminica Tomii) cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului.

[youtube id=”FIwty5OUths”]

În cadrul acestor manifestări, astăzi – duminică, 19 aprilie, s-a oficiat Sfânta Liturghie cu ocazia hramului Catedralei episcopale Învierea Domnului la care au participat ierarhi din țară, precum și autorități centrale și locale.

Tot azi, de la ora 18, va avea loc spectacolul de promovare a folclorului tradițional bănățean. Spectacolul se va desfășura în sala de spectacole a Casei de Cultură George Suru din Caransebeș, unde intrarea este liberă.

Luni, 20 aprilie, ora 9:30, va avea loc deschiderea festivă a Simpozionului internaţional „Misiune şi propovăduire“, ce va fi însoţit de o expoziţie foto-documentară despre începuturile Episcopiei Caransebeşului, dar şi despre realizările eparhiei în decursul anilor.

În a doua Duminică după Sfintele Paști, Duminica Tomii, Catedrala episcopală din Caransebeș și-a prăznuit hramul. Sărbătoarea a început la orele dimineții printr-o procesiune de la reședința episcopală, la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, la care au participat ierarhi, preoți și diaconi, alături de numeroși credincioși.

Sute de oameni au participat la Sfânta Liturghie solemnă, oficiată de către ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte: ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, ÎPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sf. Liturghii. La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu prilejul organizării în Episcopia Caransebeşului a „Zilelor credinţei şi culturii”, ediţia a IX-a.

La slujbă a participat Secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, precum și autorităţi centrale, judeţene şi locale, slujitorii altarelor din Caransebeş, însoţiţi de credincioşi, tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi din localitate şi împrejurimi, înveșmântați în costume populare, foarte mulţi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

La final, în piața din fața catedralei, a fost prezentat un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiţiei locale, domnul Marcel Vela, primarul Municipiului Caransebeş, a deschis „Ruga de la Oraş”. În cursul serii, ierarhii prezenţi, au participat la spectacolul de promovare a folclorului tradițional bănățean, în Sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș.

Reporter: Diac. Pavel Canea
Imagine: Darius Herea

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO Sute de credincioși la Catedrala din Caransebeș – ceremonie religioasă cu mai mulți arhierei ai BOR

  1. O sleahta de ,mincinosi si buhaiti. Il vedeti pe Cristos facand asa ceva???? Matei cap 23 Religia si politica  = PROSTITUATA CEA MARE VEZI CRTEA REVELATIA……….pATRIARHUL Daniel UN PARAZIT CARE TRAIESTE DIN BANIII CREDINCIOSILOR SINCERI SI NU PRODUCE NIMIC IN ACEASTA TARA .ARE UN SALA DE 145 MIL ron………O FI SARAC IN DUH CA FIZIC????RUSINE….

Comments are closed.