VIDEO Targul de toamna de la Resita – Cu legume, cu bucate, cu rachie si cu mestesuguri pe cale de disparitie

Zeci de producători de legume și fructe, artizani și mici fermieri sunt prezenţi, la acest sfârşit de săptămână, pe aleile Parcului Tricolorului din Resita. Aici se desfăşoară, în organizarea Primăriei Resita şi a Camerei Agricole Caras Severin, o nouă ediţie a Zilelor Recoltei.

Timp de trei zile, reşiţenii pot achiziţiona produse de sezon, la prețuri de producător, fructe și legume proaspete, miere, dulcețuri şi conserve preparate după rețete tradiționale, prăjituri de casă și multe alte bunătăţuri.

Încă din prima zi, standurile au fost luate cu asalt. Cele mai căutate produse au fost brânzeturile din lapte de oaie sau capra, preparatele din carne de oaie, capra, de la Vălişoara, Verendin sau Soceni, porc şi porc Mangaliţa, acestea din urmă aduse din Maramureş, ţuică de prune, cireşe sau smochine din Clisura Dunării şi mustul de Tirol. La mare cautare au fost cartofii, varza de Belint, zarzavaturile și gogoșarii.

Ca o noutate, am putea aminti faptul că de această dată, la Târgul de Toamna, au fost prezenți și meșteri care din păcate, se pare că sunt ultimii mohicani în ceea ce produc ei: tâmplarul Nicolae din Peștere care face butoaie, ploști petru răchie, cozi pentru uneltele agricole, greble pentru fân, dar și olari, curelari și fierari.

Un loc aparte îl ocupă producătorii de suc de mere din zona Cornereva – Nicu Jarcu este unul dintre aceștia și cel care a cumpărat primul în sat o mașinărie de produs sucul de mere în Cornereva. Până atunci, la Cornereva, un kilogram de mere se cumpăra engros de la țărani cu…0,25 de bani kilogramul și….nu se prea găseau cumpărători. Asta în condiția în care merele sunt din culturi naturale, ecologice, fără îngrășăminte și pesticide. Acum, la Cornereva nu mai găsești mere sun 2 lei kilogramul fiindcă în sat sunt mai mulți producători de suc de mere care și-au adus instalații din Germania.

Manifestarea este condimentata cu muzică și dansuri tradiționale, preparate la grătar și delicatese la ceaun pentru gurmanzi dar și posibilități de divertisment pentru toate vârstele. Din păcate, multe dintre prețurile la mâncare sunt ,,umflate” artificial: 100 de grame de mălai costă..4 lei, mezeluri sub 40 de lei kg nu găsești, iar micii au prețuri de prohibiție….3 lei bucata. În schimb, prețul a fost onest la brânză – 40 de lei – de parcă era din lapte de mamă, fructe și……cu adevarat la răchie – 20 – sau 25 de lei litrul. Era de calitate, pe gustate, știai producătorul și nu se aplică dictonul: ,,bei aici și mori acasă!”. La unii, că la alții, cel mai mic preț pornea de la 30 de lei litrul. Vorbim de răchie, nu de palincă.

Asta în condiția în care la manifestare au fost prezenti de această dată agenti economici local, cu bere și cu mici. Printre ei s-a amestecat și un agent economic din Deva. Oamenii spun că este bine că nu se repetă povestea de la ,,Zilele Reșiței” când tot ce inseamna activitate economică, era sustinută de altii, din afara orasului. Mai exact, exista câte ,,un băiat deștept” care a făcut o firmă de ,,organizat petreceri populare” și prin această firmă, își formează un alai de comercianți care plătesc o taxă de participare – majoritatea merg pe mâncare și dulciuri rapide – și merg din oraș în oraș făcându-și afacerea. De fapt, o oarecare afacere este și pentru administrația publică locală din locațiile respective fiindcă edilii nu își mai bat capul cu agenții economici, să-i caute, să-i convoace, să-i autorizeze etc. Este de înțeles acest lucru.

Numai că, acest lucru reprezintă o bulină neagră pentru agenții economici locali care nu sunt invitați la aceste ,,târguri și petreceri” și în consecință, nu își vând marfa și nu cțtigă iar banii din Reșița pleacă în afara orașului. La un simplu calcul, pierderea este foarte mare: un kg de pastă de mici nu costă mai mult de 12 lei la producător, iar dintr-un kg de pastă, la grătar, ies undeva la 15 – 17 mici. Un mic se vindea la Târgul de la Reşita cu …….3 lei bucata, deci – la 12 lei investiți, afaceritul câștigă ……45 de lei. Acesta este doar un exemplu, ele pot continua: o porție dintr-o o bucată de ceafă alături de 2 mici şi un cârnat la grătar, ajunge undeva la 50 de lei. La acesta adăugați murăturile care se vând la Reșița cu……..40 de lei kg ( 4 lei suta de grame) plus cartofii – 30 de lei kg – 3 lei – 100 g. defalcat, un kg de ceafă fără os costă maxim 18 lei, cârnații proaspeți sunt în jur de 14 lei kg, iar un kg de cartofi, costă în jur de un leu. Gogonelele sunt 2 lei kg, conopida – 4 lei kg iar varza – 1,5 lei kg. Murate – prețul lor ajunge la …40 de lei pe kg. Afacere curată cu largul sprijin al autorităților locale.

În fine, una peste alta, câștigul este pentru cei ce și-au cumpărat legume pentru iarnă. La cei ce muncesc cu adevărat pământul, la Reșița, gogonele au între fost 2 și 3 lei kg, castravetii între 3 și 3,5 lei kg, ceapa – 2 lei kg, morcovii de casă – 2,5 lei kg, cartofii – 1 – 1,5 lei kg, varza de Belinț – între 1,20 și 1,50 de lei kg, zarzavatul: 2,5 lei morocovii, 4 lei pătrunjelul și păstârnacul, 3 lei bucata de țelină, 15 lei kg de usturoi, 2 lei sfecla roșie și ridichiile negre, 1 leu legătura de frunzeturi: țelina, mărar sau pătrunjel.

Comentarii

comentarii

One thought on “VIDEO Targul de toamna de la Resita – Cu legume, cu bucate, cu rachie si cu mestesuguri pe cale de disparitie

  1. Mai adaug că sunt o mulţime de produse scumpe prezentate mincinos cum că ar fi „de casă”. De exemplu halvaua, scoasă din ambalaje, calupuri identice cu cele de la Metro, la unii întregi la alţii sfărâmată ca să nu se recunoască după formă. 

Comments are closed.