VIDEO Viitor incert pentru funicularul de calcar în peisajul Reșiței

Administrația publică reșițeană, a organizat o dezbatere legată de viitorul podului fostului funicular pentru transportul calcarului din Valea Domanului la furnalele din Reșița. Primăria a pus la dispoziție cetățenilor municipiului, un chestionar care putea fi completat și online sau depus la sediul administrației publice locale.
La chestionare au răspuns 12.134 de cetăţeni, iar dintre aceştia, peste 90% susţin achiziţionarea funicularului de administraţia locală şi amenajarea lui ca obiectiv turistic.

[youtube id=” hJ7xU7QS0hk”]

Rezultatul sondajului a fost prezentat în cadrul unei dezbateri publice, la care au participat, primarul, cei doi viceprimari, specialişti din aparatul primăriei, presa reşiţeană şi câțiva cetăţeni. Astfel că, online au răspuns chestionarelor un număr de 12.134 de cetățeni, alți 71 de locuitori au depus răspunsurile la sediul Primăriei, printre care și angajați ai administrației locale.

Din cele 12.134 de răspunsuri la chestionare, majoritatea răspunsurilor, 90,32%, au fost pentru păstrarea acestuia ca obiectiv de interes local. 92, 44% dintre cei care au răspuns chestionarelor consideră funicularul un simbol al Reșiței, iar 82,91% consideră necesară menținerea acestui funicular. Includerea acestuia într-un plan ide dezvoltare a zonei a interesat 90,59% din cei care au răspuns chestionarului în format electronic.

Deși în raport cu numărul locuitorilor Reșiței, un număr destul de mic de reșițeni și-au arătat interesul față de ce se va alege cu această ”imagine industrială” a orașului, iar prezența efectivă la această dezbatere a fost mai mult decât scăzută.
Nici unul dintre specialiștii care ar putea oferi informații despre importanța sau valoarea materială ori simbolică a acestui funicular nu au fost prezenți în sala dezbaterilor.

Primarul Mihai Stepanescu a prezentat situaţia actuală a funicularului. Construcția metalică realizată în anii 60 pentru a proteja trecătorii pe sub lini funicularului, a fost cumpărată cu suma de 150.000 de dolari de la TMK de către un om de afaceri din Reșița. Conform înțelegerii cu vânzătorul, tranzacția s-a făcut în rate – ultima devenind scadentă în luna iunie a acestui an.

Primarul Mihai Stepanescu a declarat că ,,Cel puțin până la această dată, responsabilitatea privind siguranţa cetăţenilor care trec pe sub funicular, revine atât firmei TMK, cât şi omului de afaceri. Le voi semnala aceasta în scris”.
Reamintim cititorilor că din cauza vechimii și a neîntreținerii, de pe podul funicular au început să cadă bucăți de materiale- de la bucăți de calcar și până la resturi de tambur de cablu- așa cum s-a întâmplat anul trecut când o fetiță a fost rănită grav de o bucată de lemn căzută prin plasa ruginită de protecție.
Primarul a mai spus că omul de afaceri, cere pe funicular exact atât cât a dat pe el: 150.000 de dolari”.

Primarul Stepanescu a mai afirmat că s-a opus cererilor de demolare și a așteptat părerea reșițenilor. Edilul nu ştie exact dacă este bine sau rău ca funicularul să fie menţinut, și pentru asta a dorit să afle părerea reşiţenilor. Iar o parte s-au pronunţat pentru menţinerea construcției şi pentru transformarea podului în obiectiv turistic, considerând că este şi un simbol al Reşiţei.

”Acest funicular, cred eu că ar trebui integrat într-un plan pe care noi ni-l dorim și implementat, și care să cuprindă centrul..și cred eu că Reșița merită printr-un plan integrat ca acest funicular să asigure și estetică și portanță și tot ce ne dorim, o dezvoltare locală în centrul administrativ al municipiului Reșița.”, a precizat primarul Mihai Stepanescu.

Deși s-au oferit argumente, stimulate de nostalgia vremurilor în care acest funicular făcea parte activ din viața reșițenilor, sau din contră, au existat voci, puține de altfel, care au argumentat că o investiție a administrației locale în acest obiectiv este de-a dreptul inadecvată, situația acestui funicular este încă incertă.
Doar nostalgia vremurilor apuse mai ține în picioare dorința unor locuitori de a avea în peisaj o contrucție care nu-și mai evidențiază utilitatea sau valoarea.

Citeste si

Din nou pe tapet- Funicularul reşiţean- un simbol sau un pericol ce pândeşte deasupra capului

UPDATE VIDEO Fetița lovită în cap de bucata de lemn căzută de pe funicular, a fost transportată la Spitalul din Timișoara – Simbolul Reșiței, face victime

VIDEO Primarul pune piciorul în prag privind podul funicular: întreţinerea, repararea şi modernizarea revin proprietarului

Comentarii

comentarii