Zacuscă de fasole uscată- Ne pregătim de iarnă VIDEO RETETA

Ingrediente pentru două porții

2 kg fasole boabe, 3 kg ceapă, 1 kg morcov, 2 kg ardei capia, 1l bulion + 800 g pastă de roșii (se amestecă amândouă). Opțional – 1 kg vinete tocate, sare piper, foi de dafin, 500 ml ulei – dacă mai trebuie mai adăugăm.

Mod de preparare:

Fasolea înmuiată înainte, se pune la fiert ,cu sare până se înmoaie cam 80%. Se schimbă 3 ape ca să nu ,,avem surprize” când o mâncăm. Ceapa, morcovul şi ardeiul se curăţa și se trec prin maşina de tocat. Apoi, pun pe rând toate legumele în ulei încins la călit. Totul pe foc mic, amestecând să nu se prindă până uleiul începe să se ridice deasupra. Cine vrea, poate pune și 1 kg de vinete tocate. Când fasolea a fiert, se scurge de apă și se trece prin maşina de tocat, apoi se adăugă în cratiță peste legumele ,,dinstuite”. Se adăugă şi bulionul şi se lasă zacusca să fiarbă la foc mic până începe uleiul să se ridice deasupra. Dacă este prea seacă, se mai poate pune ulei și bulion și se amestecă bine. Potrivim gustul cu piper şi sare. Se mai lasă 10 minute la foc foarte mic amestecând încontinuu.

Zacusca se pune fierbinte în borcanele sterilizate și se pune ,,la dormit” până se răcesc – cam vreo două zile durează. Vă ies în jur de 25- 30 de borcane. Spor la treabă și poftă bună.

Comentarii

comentarii

One thought on “Zacuscă de fasole uscată- Ne pregătim de iarnă VIDEO RETETA

Comments are closed.