Zacuscă de pește – Zacuscă de scobar la borcan pentru iarnă VIDEO

O rețetă care pare destul de complicată și chiar este. Doar un pic. Și asta fiindcă trebuie urmate mai multe etape.

1. Curățarea și pregătirea peștelui – Pregătirea marinadei și marinatul peștelui

2. Pregătirea legumelor și prepararea zacuștei

3. Conservarea preparatului

Pentru zacusca de pește avem nevoie de:

Pește proaspăt – 5 kg

Ceapă tăiată peștișori – 4 kg

Ardei capia crud feliat – 2 kg

Ardei capia copt și curățat – 1,5 kg

Morcov feliat – 2 kg

1 kg pastă roșii + 1 sau 2 l bulion in funcție de cât este de gros

Oțet din vin 9 grade – 1,5 l

 Sare fără iod – 1,5 kg

Zahăr – 200 g

Foi dafin – două pachete – Si opțional – coriandru sau ienibahar sau cimbru – după gust.

 Pentru curățat peștele eu m-am folosit de un dispozitiv tip capac de sticlă de bere și foarfeca de bucătărie. L-am spălat bine, i-am îndepărtat capetele și aripioarele și l-am tăiat în bucăți potrivite. Apoi l-am sărat bine și l-am lăsat la rece pentru 24 de ore. Se poate lăsa și mai mult – cu atât mai bine. Se clătește cu apă rece și se pun foi de dafin, boabe de piper și 1 l de oțet – nu uitați, asta la 5 kg de pește curățat, Se amestecă bine, apoi se pune pentru două – trei zile la rece. Până ce se înmoaie oasele. De la oțet, peștele își schimbă culoarea, se albește, oasele se înmoaie și parte din grăsime se topește.

Am ajuns la momentul când preparăm zacusca propriu-zisă. Peștele îl mai potrivim de gust cu sare și oțet, apoi îl bag la cuptor la foc mic pentru cel puțin 3 ore sau până se înmoaie oasele de tot. Inclusiv coloana vertebrală.

Trecem la legume. ATENȚIE! NU SE PUNE NICI UN GRAM DE SARE. Are peștele destulă. Într-un litru de ulei pun la dinstuit ceapa peștișori. Când s-a făcut pe jumate, pun morcovii, apoi ardeii cruzi și la final ardeii copți dați prin mașina de carne. Se lasă la la prăjit până se ridică peste legume zeama amestecată cu ulei. Pun pasta de roșii amestecată cu zeamă de la peștele fiert sau pasta desfăcută cu bulion 1 la 1, amestec bine, apoi pun peștele fiert cu tot cu zeamă. Atenție la acest aspect – în cazul în care aveți prea multă zeamă riscați să obțineți o ciorbă groasă de pește. Se amestecă bine și se lasă la fiert până ce se omogenizează zacusca și zeama amestecată cu ulei, se ridică la suprafață. Mai gustăm de sare și de condimente.

Punem fierbinte în borcane, capsăm și punem ,,la dormit” între pături. Gata! E cam multe de lucru, dar credeți-mă ce merită tot efortul. Spor la treaba.

Comentarii

comentarii