Am întâlnit şi agricultori fericiţi – Raiko şi familia sa lucrează pământul şi produc legume și roșii de 1 kg bucata VIDEO

Un tânăr din Belobresca din Caras Severin a pornit o afacere în care şi-a angrenat întreaga familie. După terminarea facultăţii de horticultura, tânărul a construit o seră în grădina casei, a investit tot câştigul, apoi a accesat un program pentru tinerii fermieri în valoare de 40.000 de euro, a construit sere, a cumpărat pământ şi acum are cea mai mare afacere cu legume din sudul Banatului.
Toată familia este angenata în afacere, el cu tatăl sau şi soţia cultiva, mama sa vinde la piaţă şi este foarte mulţumit de câştig. În plus, are o plantație de roşii crescute în aer liber de unde recoltează fructe gustoase și de 1 kg bucata.

În zilele noastre când tot mai mulți absolvenți de facultate preferă să plece din România și să-și facă un rost în altă țară în România încă mai există excepții. Este vorba de tineri care au ales să încerce să trăiască decent la ei acasă, să investească și să dezvolte ce au învățat de acasă și din școală.
Un asemenea exemplu de absolvent de facultate care a ales să rămână acasă, este Raiko Rusimovici din satul Belobreșca din Clisura Dunării din Caraș Severin. Absolvent al Facultății de Agronomie din Timișoara, Raiko Rusimovici, s-a întors acasă lână părinți în satul Belobreșca, județul Caraș-Severin. Tânărul inginer agronom, a accesat fonduri europene și a pus pe picioare o afacere cu care hrănește mii de oameni. Raiko cultivă în grădina din spatele casei și asigură legume pentru toată Clisura Dunării.


Povestea lui a început în anul 2016 prin accesarea unui grant de 40.000 de euro prin Planul Național de Dezvoltare Rurală, sumă pe care a investit-o în 1.000 de metri pătrați de solarii și un puț forat pentru irigarea acestor solarii. Apoi, an de an, a reinvestit câștigul și acum are peste 4000 de m pătrați de seră la care se adaugă culturile de rădăcinoase, cartofi și roșii în aer liber. În grădină, în aer liber, propriu zis.


În solarii și terenul în aer liber pe care se găsesc legume repartizate pe ciclurile de vegetație. Raiko – ajutat de familie, cultivă de la răsadul din perioada lunilor de iarnă și până la roșiile de bulion, varza de murat și vinetele de zacuscă toamna târziu. Raiko cultiva peste 25 de soiuri de legume, printre care, celebrii cartofi și morcovi de Belobreșca. Acestea sunt soiuri renumit în zonă pentru calitățile lor gustative.


Producția este mare și de calitate. De recoltat, Raiko și familia sa recoltează tot anul – de la salata de primăvară și până la varza de toamnă. Nu se recoltează mai mult decât se cere pe piață. În momentul de față, întreaga producție merge la piața agroalimentară din Moldova Nouă. O altă parte din producția de legume este contractată cu pensiunile din zona satelor de vacanță de la Divici, Coronini sau complexul lacustru de la Berzasca. Clienți sunt din oraș, iar vinerea și sâmbăta, cumpărătorii vin din toată Clisura Dunării. Mai ales acum când este în plină desfășurare bătălia cămărilor de iarnă cu vremea roșiilor de bulion, a vinetelor, gogoșarilor și ardeilor pentru zacuscă.


Cu toate că toate produsele folosite – de la substanțe și material și până la curentul electric și combustibili s-au scumpit cu cel puțin 40%, Raiko încearcă să păstreze prețul de anul trecut. Prin mărirea producției, el a compensat pierderile și a majorat prețurile cu maxim 10%.

Cu toate că muncește de dimineața până seara și toată ziua este în grădină, Raiko nu se plânge. Ba mai mult – el declară că este mulțumit de ceea ce face, de rezultatul muncii sale și de câștig. Tânărul inginer spune că iubește așa de mult ceea ce face încât dacă ar fi să își schimbe viața și să o ia de la început, tot asta ar face – grădinărit și agricultură.

Comentarii

comentarii