Cât costă varza în 2024 – Două rețete de varză la murat – cu moare rece și cu moare opărită VIDEO

Tradiția populară ,spune că românii pun varza la murat pentru iarnă începând cu Sfântul Dumitru. Varza trebuie să fie pusă la cămară la finele lunii octombrie fiindcă astfel o prinde bruma pe câmp și se amărăște sau și mai rău, se îmbălește și se strică.

Dar, de fapt ce dictează achiziționarea verzei pentru murat este piața – adică prețul care scade în această perioadă când agricultorii vin cu producția de varză la piață. Deși a fost secetă și condițiile de practicare a agriculturii au fost grele, în Banatul Montan, prețul verzei este unul moderat: între 2,5 și 3 lei pe kg. Dar, țăranii spun că aceasta este acum și că prețul verzei va crește în următoarele zile – varza ajungând și la 5 și 6 lei pe kg în cel mult două săptămâni.

Prima dată se alege varza de la piață: în funcție de calitate și de preț. Varza trebuie să fie cu foaie subțire, să o rulăm cu palmă să se facă sul fără a se rupe. Apoi, se pune varza la butoi. Bine înțeles că fiecare gospodină sau gospodărie are rețeta proprie, șmecheriile și tainele lui fiindcă varza lor trebuie să fie cea mai bună și să țină până la Paște fără să se strice. Pentru asta, se iau căpăţâni de varză cu foaie subțire și nervuri fine, la care crestează cotorul adânc în 4 sau 8.

Alții preferă să scobească cotorul, pun sare în scobitură apoi aşează varza în butoi. Printre verze se pun bețe și flori de mărar, crenguțe de cimbru și după preferință, boabe de porumb, piper si foi de dafin. Alții pun și schinduf sau spandoc. Saramura se face dintr-o lingură de sare fără iod – sare gemă de murături – la un l l de apă. Adică vreo 35 de grame. Se dizolvă bine și se toarnă peste varza din butoi. Eu las apa în pet-uri sau în oale peste noapte ca să iasă clorul. Este ideal să folosiți apă de fântână sau de izvor.

Deasupra se pune teascul și obligatoriu bolovanul de râu care va tine varza scufundată în lichid. Altfel se strică. Alții, pun varza la murat cu moare opărită. Adică varza din butoi se trece printr-un procedeu termic. Cunoscătorii spun că pusă în felul acesta, varza nu va face floare și va rezista până la Paști. Rețeta este încercată de mine și funcționează perfect. Butoiul se lasă la un loc mai călduț și la o săptămână de când am pus-o la murat, când începe să bolborosească ușor în butoi, varza se pitrocește și se suflă cu furtunul sau cu țeava. În felul acesta vom obține o varză galbenă cu miros plăcut de murat și o zeamă limpede și gustoasă. Altfel, se va îmbăli și va mirosi urât. Moarea va deveni mucoasă și varza pute respingător.

Și un truc pe care eu îl folosesc de câțiva ani. De fapt majoritatea celor de la bloc procedează la fel, dar nu recunosc fiindcă ,,nu este nici bio și nici ecologic”: când este suficient de acră, varza se oprește din fermentație cu ajutorul unui conservant bun. La fel se procedează și cu murăturile puse în saramură. Eu recomand pentru varză vinobranul – adică preparatul pe care îl folosesc și producătorii de vin la limpezire și opritul fermentației mustului. Se găsește la piață sau la magazin cu 2-3 lei pliculețul și eu folosesc un plic la un butoi de 50 de litri de varza. Scot zeama atât cât pot, dizolv praful în zeama respectivă, o vântur bine și apoi pun zeama peste varza din butoi. O mai suflu de 3 ori și …gata. Avem varză gustoasă cu zeama limpede până în luna mai.

Dacă nu găsiți vinobran, la fel de bun este și tradiționalul conservant românesc cumpărat de la Dr Oetker 🙂

 

Comentarii

comentarii