Ciorba de perişoare si piept de porc VIDEO

Ciorba de perişoare – celebra ciorba românească de perişoare, oare cine asta ăla căruia să nu-i placă? Nu am auzit pe nimeni, dar absolut pe nimeni, căruia să spună că nu-i place ciorba de perișoare. Eventual nu-i place cum a fost gătită, dar felul de mâncare în sine, nu are concurenţa.

Pentru reţeta de azi, eu am folosit cam 1,3 kg piept de porc cu cartilagii şi coastă. Plus carnea aferentă de pe oase. În cazul în care luaţi oase pentru ciorbă, aveţi grijă să aibă şi ceva carne pe ele. Am văzut la o măcelărie, nu spun unde, oase pentru ciorbă aşa de curăţate de carne, de parcă erau linse, nu fasonate.

Am mai pus
3 cepe tocate mărunt + o altă mică pentru perișoare
cam 350 g zarzavat pentru ciorba
pasta de roşii
pasta de ardei capia
sare, vegeta de casă, piper, foi de dafin, leuştean tocat
borş fiert
Pentru perişoare am folosit cam 400 g pulpa de porc fără slănină tocată
o ceapă mică ( aia de sus)
o linguriţă pasta de ardei capia
2 linguri orez
frunze tocate de pătrunjel
vegeta de casă şi piper

Am amestecat ingredientele şi am făcut pasta pentru perişoare şi am lăsat-o la odihnit. După vreo jumătate de oră, am format perişoarele pe care le-am pus pe o farfurie unsă cu ulei.
Am tranşat pieptul de porc şi am pus la fiert în apă rece cu sare la foc mic, bucăţile de os cu carne. Am cules spuma să rămână ciorba limpede şi când s-a fiert carnea, am scos oasele din ciorba. Am pus ceapă și zarzavatul și când s-au fiert cam 80%, am pus o lingură de pastă de ardei, pasta de roşii și perişoarele. Am lăsat la foc mic să fiarbă și am potrivit de gust cu sare, piper și foi de dafin.
Carnea am curăţat-o de pe oase și am pus-o în ciorbă. La final am mai lăsat câteva clocote şi…..gata ciorba.

Se poate servi simplă sau cu smântănă, dar musai cu leuştean sau pătrunjel proaspăt tocat deasupra. Dacă vă place.
Poftă bună!

Comentarii

comentarii