Este post, dar este sărbătoare cu dezlegare la pește, deci azi gătim- Plachie de peste

plachie 2Azi, sambata 25 martie, este sărbătoare: în calendarul ortodox este trecută ,,Buna vestire” și este dezlegare la pește. Deci, azi gătim și noi pește și nu oricum, ci, facem plachie de pește. Mai jos, aveți și varianta video a aceste retete.
In general poti face plachia din orice peste ai, oceanic sau de apă dulce, dar cea mai gustoasa pentru mine este plachia de macrou deoarece este pestele mai altfel, are și părți de carne mai aspră, alte părți cu carne fină și mi se pare o carne mai dulce.

In primul rand ne trebuie pestele, musai la numar. Se folosesc bucăți de peste de vreo 300 g bucata înainte de curățare. Se curăță și se dă un praf de sare.

Apoi mai folosim:
– 3 cepe la un pește
– 3 morcovi
– pasta tomate din belșug
– ardei gras
– sare, piper, foi dafin, cimbru
– usturoi
– putina boia
– patrunjel
– ulei

Spalam si uscam pestele, il condimentam cu sare si piper. Il tavalim prin faina si il prajim in uleiul incins la foc potrivit. Pestele nu trebuie prajit foarte tare, ci doar cat sa faca o crusta subtite.
Ceapa si usturoiul taiate in prealabil solzisori se călesc în ulei. Nu trebuie calite foarte mult , doar cat sa se inmoaie putin ceapa, punem și morcovul în felii subțiri, ardeiul și mai lăsăm un pic dupa care adaugam putina apa, un praf de sare si o lasam sa fiarba aproximativ 15-20 min.
Dupa ce a fiert ceapa, adaugam pasta de rosii, boiaua și mai lasam sa fiarba cam 10 minute , apoi condimentam cu piper boabe sau macinat-dupa preferinte, sare daca mai trebuie, foi de dafin si putin cimbru maruntit.

Intr-o tavă punem jumate din cantitatea de ceapă, asezam pestele bucata langa bucata si apoi venim cu restul de ceapa deasupra. Băgăm la cuptor, lăsăm cam 20 de minute la clocot mic. Dupa ce s-a fiert bine peștele, presaram putin patrunjel proaspat deasupra. Separat facem o mămăligă, pregătim și o bere sau vin alb și pofta bună. Merge si un ardei iute acru pe lângă.
Pofta faină.

Comentarii

comentarii