Începe Postul Crăciunului, pregătim casa și bucătăria, prima zi de post

Acest post tine 40 de zile, incepand cu data de 15 noiembrie si sfarsind la 25 decembrie, lasand sec in seara Sfantului Filip, pe 14 noiembrie. Totusi, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul incepe inca din seara zilei de 14 noiembrie. In acest post credinciosii ar trebui sa consume mancaruri de post (in lipsa de idei, puteti vedea aici o colectie de retete pentru post). Chiar dacă oamenii au ajuns pe Lună și au în vizor planeta Marte și mulți dintre copiii mai mici de la oraș nu au văzut o vacă sau o capră decât în poze sau la televizor, mai sunt locuri minunate în care tradiția din bătrâni și arhaismul încă se păstrează.
13843659231356180310cra
In acest post se obisnuieste ca toti credinciosii sa posteasca de carne, branza si oua, in timp ce lunea miercurea si vinerea se consuma mancare fara ulei (de exemplu, cartofii fondanti) si fara vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sambetele si duminicile, pana pe 20 decembrie inclusiv se dezleaga de untdelemn, peste si vin.

Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie rosie atunci se face dezlegarea si la peste. In zilele de marti si joi credinciosii pot consuma peste, vin sau untdelemn.
283520d9c0fcb8168404fde52cee4c4a
Se mananca untdelemn si se face dezlegare la vin in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 noiembrie, dar si pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece in aceste zile Biserica praznuieste Sfintii mai importanti.

Se face dezlegarea la peste pe cand Biserica Ortodoxa praznuieste Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sarbatoare va cadea miercurea sau vinerea.  Daca doriti cateva sugestii de retete cu peste avem o colectie din care puteti alege ceea ce vi se potriveste.
title
De asemenea, credinciosii pot manca peste in zilele de luni, miercuri si vineri ale acestui post, doar daca in aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastra.

Nu in ultimul rand, se face dezlegare la peste in zilele cu sfinti insemnati, dar si in zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie si 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie daca zilele acestea cad Marti sau Joi. Cu atat mai mult, cand Martea sau Joia se intampla hramul bisericii.

Un asemenea loc minunat în care tradițiile se păstrează, este comuna Goruia – loc aflat la nici 30 de km de Reșița, dar unde sătenii mai păstrează obiceiurile din bătrâni, tradiția strămoșească și le duc mai departe.
Și cum să fie altfel când ,,profesoară și tăinuitoare” a tradițiilor și obiceiurilor este Ana Beța? Un asemenea obicei este legat de începutul postului Postul Crăciunului.

Prima zi a Postului Crăciunului, este ziua în care potrivit tradiţiei, oamenii obişnuiesc să purifice, să cureţe spaţiul în care trăiesc prin obiceiuri rituale. În această zi, femeile nu lucrau nimic în afară de spălatul ritual al vaselor pe care, mai apoi, le urcau în podul caselor.
În Banat de exemplu, prima zi de post se numeste Spolocanie.

Bilder und Fotos von Weihnachtsbaum und Weihnachtsbaumdekoration
Bilder und Fotos von Weihnachtsbaum und Weihnachtsbaumdekoration

Cu o seara inainte de inceperea postului, este Lasatul Secului, adica ultima zi in care crestinii mai pot manca mancaruri “de dulce”. Pe vremuri, in aceasta zi se faceau mari petreceri in familii, se serveau fripturi, ciorbe cu carne, prajituri si vin. Femeile isi “dezinfectau” vasele de lut si lingurile de lemn cu cenusa, deoarece vreme de 40 de zile, in acele vase nu se mai gatea nimic cu carne sau lapte.

Incepand cu prima zi a postului, nu se mai fac nunti si nici petreceri pana dupa Anul Nou. Insa, pe vremuri in aceasta zi incepeau sezatorile, un obicei foarte frumos, care din pacate s-a pierdut. Fetele si femeile se intalneau seara la cineva acasa, pentru a ajuta gazda la torsul lanii, sau la tesut sau pur si simplu sa povesteasca si sa cante. Gazda pregatea musafirilor ceva de baut (vin sau tuica) si fructe. Aceste sezatori erau singurele “petreceri” permise in Postul Craciunului, pentru ca era un bun prilej de intalnire intre sateni care pregateau colindele si uraturile pentru Craciun si Anul Nou.

Postul Craciunului este un post usor de tinut datorita dezlegarilor din fiecare sambata si duminica dar si din zile de sarbatoare cand se mananca peste si se poate bea si un pahar de vin alb.

Postul nu este complet daca se face doar o curatire a trupului (foarte necesara de altfel) si nu se face si o curatire a sufletului. Acest lucru se face prin fapte bune, prin smerenie, prin milostenie si ingaduinta fata de cei saraci dar si prin rugaciune.

Scopul postului este sa-i pregateasca pe crestini pentru marea sarbatoare a Nasterii Domnului. Dupa o perioada de infranare de la mancaruri cu carne, urmeaza de Craciun o masa incarcata de bunatati. Postul ne ajuta sa ne apropiem de Bunul Dumnezeu, sa ne purificam sufletul, ne ajuta sa fim mai buni si iertatori, asteptand ziua nasterii lui Iisus Hristos, cel ce a mantuit lumea de pacate.

Atunci, oamenii se spală cu băutură la cârciuma satului de mâncarea de dulce pe care au consumat-o până acum. În trecut, la aceste petreceri cu băutură participau şi femeile care veneau, de ochii lumii, cu furca de tors la brâu.

Comentarii

comentarii