Investitorii străini adună profituri de 29 mld. lei şi au o marjă de 5%

Economia românească are nevoie de afaceri antreprenoriale de calibru pentru a putea contra­balansa capitalul străin care controlează în prezent jumătate din cifra de afaceri, peste 45% din profit, deşi reprezintă doar 10% din numărul total de firme şi are doar 30% din angajaţi.

„Daţi-mi exemplu de altă ţară care să se dezvolte exclusiv prin investiţii străine. Dar în Europa, nu în Africa!“, a spus Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), referindu-se la dezechilibul care există în prezent în businessul românesc.

În România sunt 385.000 de firme cu afaceri mai mici de un milion de lei, în timp ce alte 58.000 de firme se opresc la 10 mil. lei. Acestea sunt de fapt nucleul antreprenorial ro­mâ­nesc, care repre­zintă 70% din nu­mă­rul total de firme, dar gene­rează doar 22% din cifra de afa­ceri totală a companiilor, respectiv 240 mld. lei.

„Dacă fiscalitatea dintr-o ţară dezavanta­jează grupurile cu capital autohton din ţara respectivă, există o mare problemă“, spune Pârvan, care arată că sunt doar 5.000 de grupuri cu capital local în România, de câteva ori mai puţine faţă de multinaţionale în condiţiile în care regimul fiscal nu permite consolidarea la nivelul grupurilor de firme cu capital autohton aşa cum au dreptul companiile multinaţionale.

Sursa: ZF

Comentarii

comentarii