Cultural

Lumina Învierii în comuna Lupac la etnia croată VIDEO

Biserica catolică a comunității croate din comuna Lupac din judeţul Caras Severin, a fost neîncăpătoare pentru sutele de credincioși care au vrut să participe la slujba de Înviere. Credincioşii catolici, reformaţi şi evanghelici din România, s-au aflat în aceste zile în febra pregătirilor pentru Paştele romano-catolic. În jurul Reșiței, există șapte sate cu populație de etnie croată, așa numiții carașoveni. Oameni gospodari și foarte credincioși, locuitorii din Lupac s-au apucat de treabă încă de la începutul săptămânii. Au fost aranjate casele și străzile, totul este lună iar în ferestre, alături de ornamentele de Paști, stau tradiționalele sfeșnice. Toată strada este luminată, iar casele râd prin ferestrele de la care clipesc sute de luminițe. De prin toată Europa, sătenii de etnie croată s-au întors acasă pentru a petrece în familie marea sărbătoare. Din nefericire, an de an, numărul celor ce ajung acasă la sărbători, este tot mai mic. Din păcate, mai ales tinerii, s-au orientat si şi-au cumpărat locuinţe în țările în care muncesc de ani de zile. Asta în condiția în care statul român nu oferă nimic tinerilor, iar salariile sunt cum sunt la noi: mici. Dar azi nu vorbim despre politică.

Lângă ei au fost și credincioși ortodocși din Reșița sau alte părți, invitați ai localnicilor.

Într-un cuvânt, la biserica părintelui Marian Ţincul, au fost prezenți câteva câteva sute de credincioși. Slujba învierii lui IIsus Cristos a început în jurul orei 21. Părintele paroh însoţi de ministranți și credincioși, a aprins o lumânare specială, imensă, de peste un metru înălțime de la focul din fata bisericii, dupa care copiii, au dat lumina Invierii credinciosilor adunati in numar mare la biserica din sat.

Trebuie spus că Biserica din Lupac, este una dintre cele mai frumoase biseric din Banat, care are încălzire centrală în…..scaune. Așa că, pe timpul serviciului religios, credincioșii stau pe cald și au spatele încălzit de la scaune.

Apoi după împărtășanie și sfințirea apei, credincioșii au înconjurat biserica prin decorul mirific al străzii. La Lupac există obiceiul ca toate casele să aibă în geamuri sfeșnice cu lumini pentru a-I lumina calea Lui IIsus. Decorul este mirific iar atmosfera de basm.

Când ajung acasă, sătenii ciocnesc un pahar de băutură și ouă roșii. Apoi merg la culcare. Dimineața, la 5 jumătate, se merge la cimitir unde lumina învierii este dusă și la crucea celor plecaţi în lumea de dincolo.

Nimeni nu mai mănâncă nimic până Duminică la prânz. La ora 12, clopotele îi cheamă din nou pe săteni la biserică. Are loc marea Liturghie de Paști la biserica din sat, apoi, toată lumea, gazde și musafiri, se duc acasă și aşează la masa de Paşte.

Comentarii

comentarii