Murături românești asortate de noiembrie, în saramură, la butoi VIDEO

Chiar dacă ne apropiem de jumătatea lui noiembrie, piața este încă plină de legume – numai bune de pus la murat. ATENȚIE – chiar dacă vi se par scumpe, oricum ieșiți mai ieftin la buzunar cu murăturile din cămara voastră decât cu cele de la piață. Și să nu uităm că fiecare are stilul și felul lui de a pune murături. În cazul în care este pentru prima dată când vreți să faceți acest lucru, eu vă ajut cu câteva idei – nu sfaturi – nu vă învăț, nu dau sfaturi. Doar vă arăt cum fac eu. Deci, hai la treabă.

Punem la butoi cam tot ce se găsește pe piața și pe tarabe: castraveți, gogonele, conopidă buchețele, lubenițe mici, ardei și gogoșari – obligatoriu de culoare verde – fără ardei capia roșii sau ardei gras roșu, mai merge câte un gogoșar pe ici – pe colo, ceapă mică, ardei iuți – doar câțiva , să fie acolo așa de gust, dovlecei mici, morcovi curățați sau nu, dar spălați cu spălătoarea de sârmă atunci, varza albă mai mică și bătută bine tăiată în patru, alții pun și mere și gutui, în fine, fiecăruia ce-i place.

Toate acestea se așază în butoi, cât mai amestecate, pe un pat de ,,buiezi” – (mărar și cimbru uscat, foi de dafin, frunze de vișin, foi de dafin, spandoc ( schinduf), deasupra se pun bețe de mărar ca să nu se ridice când o să turnăm saramura și…facem saramura: la 1 litru de apă caldă ( așa pun eu) se adaugă o lingură cu vârf de sare. Cam 30 de grame. Dizolvăm bine sarea în apa caldă și o turnăm în butoi până se acoperă legumele. Pun o farfurie sau ceva să nu se ridice murăturile. Apoi, se lasă la loc ferit de frigul direct și tot la 3 zile, se suflă ca la varză.

În funcție de temperatură, în maxim două săptămâni sunt numai bune de mâncat. Spor la treabă.

Comentarii

comentarii