VIDEO Musaca de cartofi cu salata de rosii si….bere rece

O mâncare gustoasă și cu un aspect deosebit. Pare un pic complicată, dar nu este. Pentru o porție sănătoasă pentru vreo patru persoane cu tot cu ,,supliment” avem neoie de:

1,5 kg cartofi roz,
1/2 kg carne tocată de porc sau amestec – 300 g porc (pulpă) si 200 g vită
3 cepe sănătoase,
2 morcovi potriviți,
1 cutie cu rosii cubulețe in bulion plus 3 linguri bulion mai gros,
2 legături patrunje și opțional o legătură de mărar
5 oua,
o cescută ulei sau două linguri untură de porc
200 g smantana mai grasă, 100 g parmezan sau cascaval ras, o linguriță cu vârf de făină albă
sare, piper, 3 foi de dafin, 2 fire de cimbru uscat, un praf de oregano si o crenguță de rozmarin verde

Cum preparăm:

Unii prepară mâncarea cu cartofi cruzi, eu am ales varianta cu ei fierți, dar numai pe treisferturi. Am pus la fiert cartofii în apă rece, i-am lăsat până au fiert un pic mai mult de jumătate, după care, i-am dat în jet de apă rece, i-am curățat și i-am tăiat felii – pe cât posibil egale. Se folosesc cartofi roz ca să fie mai tari și să se poată lucra mai ușor cu ei și să-și păstreze forma și în alimentul la gata.

Ceapa tăiată peștișori am calit-o in untură de casă până la sticlos. Dacă nu aveți, folosiți o ceșcută de ulei. Am pus și morcovul dat pe razatoarea mică, am lăsat încă 3 minute, apoi am pus si carnea toacată. Am lăsat până carnea a început să se înmoaie și am adaugat cubulețele de roșie cu tot cu zeama din conservă, am pus sare și lăsat vreo 15 minute să fiarbă încet la capac. Spre final am încercat carnea să fie moale, am pus toate condimentele, dar după gust (atenție la cimbru și rozmarin să nu fie prea concentrat și să acopere celelalte gusturi și arome) am lăsat vreo 1 minut și am pus verdeața tocată mărunt, am pus capac etanș, apoi am stins focul. După vreo 10 minute, când s-a mai stâmpărat, am pus două ouă din celșe 5 și am amestecat să fie totul omogen. Trebuie să obțineți un sos semigros, o pastetă din carne, mai exact. Pentru asta, acum este momentul să adăugați cele 3 linguri de bulion diluat într-o ceșcută de supă sau de apă caldă. Se scot crenguțele de cimbru, de rozmarin și foile de dafin.

Montăm ingredientele pentru a obține musacaua ,,brută”:

Am împărțit cartofii în 4 părți egale și pasteta de carne, în 3 părți. Am luat o tavă din tuci ( să fie groasă), am uns-o f subțire cu untură (puteți folosi ulei), am tapetat cu pesmet și am pus un strat din feliile de cartofi, peste cartofi am pus 1/3 din pasteta de carne, apoi am pus iarăși cartofi, iarăși pastetă, din nou cartofi, din nou pastetă din carne și ultimul strat, format din cartofi. Am făcut un sos beșamel din smântănă, celelalte 3 oră, puțină sare, 2 căței de usturoi zdrobiți bine, un praf de piper și o linguriță de făină. L-am turnat peste cartofi, am ras cașcavalul în strat subțire și uniform și am băgat la cuptor. Ca să-i dăm o ,,față” mai deosebită, putem orna cu felii de roșie tăiate rondele. Dau foarte bine peste albeața sosului beșamel( am scris românește, cum se aude, nu bechamel.)

Am lăsat la foc potrivit spre mic cam 40 de minute, după care am ridicat focul pentru încă vreo 10 minute să se gratineze frumos. Merge perfect cu pâine proaspătă cu coaja crocantă, un pahar de vin roșu sau cu o bere potrivit de rece. Mie îmi place cu o salată de rosii si ceapă, doar cu sare și un pic de ulei deasupra.


Poftă bună!
Aici aveți și o variantă video a rețetei.

Foto: Mitinita

Comentarii

comentarii