Porcul de Crăciun – prețul cărnii de porc cu o lună înaintea sărbătorii VIDEO

Cu o lună înaintea Crăciunului, preţul cărnii de porc a scăzut la porcul vândut de săteni. Prețul unui kg de porc viu este între 9 şi 12 lei. Dacă porcul este mai gras, preţul este mai mic. În acest an, numărul porcilor crescuți în gospodării a fost mai mic din cauza faptului că în primăvară, târgurile agricole au fost închise. . În plus, oamenii sunt speriați şi de apariţia cazurilor de pesta porcină în Banatul Montan. Gospodarii din satele cărășene sunt total împotriva cărnii din comerț. Ei spun că nu are gust și este plină cu apă.

Sătenii, cresc singuri porcii în gospodărie și sacrifică și patru porci pe an. Asta în funcție de mărimea familiei. Porcii se cresc destul de greu, dar în acest an, oamenii au avut noroc fiindcă s-a făcut și porumbul, s-au făcut și dovlecii şi trifoiul. Unii gospodari cresc porci doar pentru consumul propriu, alţii, cresc cu doi – trei în plus, porci pe care-i vor vinde înaintea Crăciunului.

O sursă bună de venit pentru săteni, sunt purceii. O pereche de purcei – cam de două luni, se vând şi cu 400 de lei. Iar cum o scroafă fata minium 8 purcei, sătenii se aleg cu ceva bani din creşterea porcilor.

Carnea de porc se ține la sare câteva săptămâni, apoi se pune la fum de cireş şi stejar pentru a se conserva așa cum au văzut la bătrânii lor. La Mona Lisa, kilogramul de carne de porc costa între17 si 27 de lei, în funcție de calitate si sortiment. Pentru cârnați, se găsește carne CPL sau carne măcinata, ori, pulpă de porc cu slănina. La cererea clientului, carnea se macină pe loc, în magazin. Serviciul este gratuit. Tot la Mona Lisa, se găsesc mațe pentru cârnați, pentru caltaboși sau membrane pentru tobă. Magazinul oferă cap de porc, șorici și organe pentru cei ce vor să-și prepare singuri specialitățile de iarnă. Prețul organelor începe de la 6 lei. Tot în acest magazin, găsiți și condimentele de care aveți nevoie, sau, dacă vreți să vă menajați, găsiți cârnați de casă proaspeți sau afumați, caltaboși și tobă. Toate proaspete, făcute cu câteva ore înainte în fabrica proprie.

Comentarii

comentarii