Producătorii de legume sunt nevoiți să crească prețurile la legumele timpurii VIDEO
Producătorii de legume sunt nevoiți să crească prețurile la legumele timpurii, la așa zisele trufandale. Din cauza facturile mari la utilități, proprietarii de sere scumpesc și verdețurile care în mod obișnuit, aveau cam același preț de mai mulți ani. Producătorii de verdețuri spun că din cauza prețurilor tot mai mari la utilități și materiale, au crescut prețul cu 25-30% și până la Paști, prețurile or să mai crească cu cel puțin 20 la sută.
Un asemenea exemplu ne oferă tânărul agricultor Raiko Rusimovici. El este un absolvent de facultate care a ales să rămână acasă, este Raiko din satul Belobreșca din Clisura Dunării din Caraș Severin. Absolvent al Facultății de Agronomie din Timișoara, Raiko Rusimovici, după studii, s-a întors acasă lână părinți în satul Belobreșca, județul Caraș-Severin. Tânărul inginer agronom, a accesat fonduri europene și a pus pe picioare o afacere cu care hrănește mii de oameni. Raiko cultivă în grădina din spatele casei și asigură legume pentru toată Clisura Dunării. A început cu o sera în grădina proprie și acum, a ajuns la cinci sere și a luat în arendă toate grădinile din vecini.
Producția este mare și de calitate. De recoltat, Raiko și familia sa recoltează tot anul – de la salata de primăvară și până la varza de toamnă. Nu se recoltează mai mult decât se cere pe piață. În momentul de față, întreaga producție merge la piața agroalimentară din Moldova Nouă. O altă parte din producția de legume este contractată cu pensiunile din zona satelor de vacanță de la Divici, Coronini sau complexul lacustru de la Berzasca. Clienți sunt din oraș, iar vinerea și sâmbăta, cumpărătorii vin din toată Clisura Dunării.
Totul s-a scumpit în ultimele 3 luni și la seria aceasta de scumpiri, producătorii sunt nevoiți să ridice și prețul verdețurilor. Față de aceiași perioadă a anului trecut, produsele cu care au ieșit deja pe piață, sunt mai scumpe. Vorbim de salata și ceapa verde. La fel se va întâmpla și cu ridichiile, usturoiul și spanacul.
Din cauza costurilor mari pentru încălzirea serelor, la care se adaugă majorarea prețului la utilități, în Banatul Montan, mulți proprietari de seră, au renunțat la cultivarea roșiilor, al ardeiului și al verzei timpurii în seră. Asta în pofida faptului că în sudul Banatului a fost o iarnă ușoară, fără zile multe de ger.
În serele lui Raico Rusimovici din satul Belobreșca din Clisura Dunării, se lucrează la foc continuu la culturile de trufandale. Fiindcă în ultimele nopți, temperaturile nu au scăzut sub zero grade, în sere se poate trece la plantarea răsadurilor de legume care nu au nevoie de o temperature mult crescută.
Aproape 90% dintre soiurile cultivate, sunt soiuri românești, din grădinile bunicilor din Clisură, semințe din culturile proprii. Raiko Oamenii și-a dat seama că cea care dictează piața este calitatea produselor. Locuitorii din Clisura Dunării apreciază acest lucru și preferă un produs de casă, din zonă, decât produsele din import, sau de la supermarket.
În serele și pe terenul familiei lui Raiko, aproape totul se face natural datorită pământului aparte din Belobreșca, de pe malul Dunării. În afara tratamentelor obligatorii împotriva dăunătorilor și a manei, nu sunt folosite niciun fel de stimulente: nici natural și nici artificiale. Combatera dăunătorilor se face prin mai multe măsuri agrotehnice. Un asemenea exemplu este rotirea cuturilor. Dacă roșiile sunt atacate de dăunători, în următorul sezon, pe locul respectiv nu se vor mai planta tomate pentru a evita de dăunătorii existenți deja în solul respectiv.
Noile culturi au ajuns la maturitate. Raiko duce la piață salată, ridichi și ceapă verde din serele sale. Iar cererea este foarte mare fiindcă sunt produse românești, gustoase.
O legătură de ceapă verde costă acum cel mult 2,50 lei, iar o salată ajunge până la 3 lei. În scurt timp, dacă facturile tot cresc, pentru a avea un câștig din munca sa, Raiko va fi nevoit să crească prețul cu cel puțin 20- 25 la sută.
One thought on “Producătorii de legume sunt nevoiți să crească prețurile la legumele timpurii VIDEO”
Comments are closed.