Propunere de ceva dulce si gustos- Amandine cu fondant si crema de ciocolata

Iata niste prajituri ce pot fi servite la orice ocazie, si pentru ca ne apropiem de sarbatoarea Sf. Mihail si Gavril, ne-am gandit ca aceste amandine cu fondant si crema de ciocolata ar insoti de minune un pahar de vin rosu, inchinat in cinstea celor dragi.

Ingrediente:

ou 10 bucati, faina 8 linguri, zahar vanilat, ciocolata neagra 200 g, ciocolata cu lapte 200 g, frisca lichida 400 ml, esenta rom 3 fiole, zahar 1500 g, apa 1200 ml, miere 100 g, cacao 6 linguri.

 Preparare:

 Blat
Se separa albusurile de galbenusuri.Se bat spuma albusurile cu 7 linguri de zahar iar galbenusurile cu 3 linguri de zahar, esenta de rom si zaharul vanilat.Se unesc cele doua compozitii amestecand usor de jos in sus cu ajutorul unei spatule.
Se cerne deasupra faina amestecata cu cacao si se amesteca lejer de jos in sus pana se incorporeaza toata faina.
Se tapeteaza o tava sau cadru metalic pentru prajituri cu dimensiunea de (25/30 cm), cu hartie de copt se pune compozitia si se coace la foc potrivit.Se incearca cu o scobitoare daca este curata atunci blatul e copt.

Sirop
Caramelizam zaharul fara al inchide prea mult la culoare adaugam apa si fierbem pana ce tot zaharul este dizolvat. Aromatizam cu esenta de rom dupa ce s-a racit.

Crema
Ciocolata rupta in bucati mici se amesteca cu frisca la foc mic pana ce se topeste bine.
Compozitia astfel obtinuta se tine cam 3-4 ore la frigider dupa care se spumeaza cu mixerul la putere mare si se aromatizeaza cu rom
Dupa ce blatul s-a racit bine se  taie in doua, se aseaza in tava prima foaie, se insiropeaza dupa care se pune stratul de crema din care mai oprim putina pentru décor.
Dupa ce am aplicat stratul de crema se pune si a doua foaie de blat o insiropam bine si se introduce tava la frigider cel putin 5 ore.
De preferat deasupra blatului sa se aseze o suprafata plana (ex un tocator) pe care se aseaza o greutate .Astfel prajitura va fi presata si va avea o suprafata uniforma.

Fondant
1) se pune apa intr-un vas si se adauga zaharul incet astfel incat sa nu atinga peretii vasului
2) fierbem siropul 20 de min din momentul in care incepe sa fiarba avand grija sa spalam marginile vasului cu o pensula inmuiata in apa rece.
3) dupa cele 20 de min adaugam mierea de albine si mai fierbem inca 10-12 min….in timpul acesta flacara aragazului este lasata la mediu
4) se da deoparte si se racoreste putin dupa care se mixeaza la viteza mare cu mixerul, in vasul in care a fiert, pana ce se albeste si incepe sa se ingroase.
Ca sa-l folosim pentru glasat se pune vasul pe baie de apa si se  amesteca cu sirop concentrat de zahar caramelizat si cacao .El trebuie sa fie destul de fluid astfel incat sa se poata glasa prajiturile cu el.

Nota:
Pentru siguranta dupa ce l-am retras de pe foc, se ia proba in apa rece,turnand cateva picaturi. Daca se strange ca o bomboana cleioasa ,atunci proba e buna.

Finisare
Se portioneaza blatul in patrate cu latura de 5 cm si se glasaza in fondantul de cacao.
Se decoreaza cu gratar de ciocolata sau cu cate o avelina de crema.
ele.ro

 

Comentarii

comentarii

3 thoughts on “Propunere de ceva dulce si gustos- Amandine cu fondant si crema de ciocolata

  1. O sustin pe Loredana si o ajut si cu un raport catre Google. Nu tot ce este pe domeniu public poate fi luat fara acord prealabil. Si daca Loredana a facut reteta doar pentru ea, cu atat mai mult trebuia sa-i cereti acordul inainte de publicare.

    Deci, habar n-am cine este aceasta doamna. Reteta a fost preluata de pe ele.ro cu mentionarea sursei. D-na in cauza nu mi-a cerut explicit sa-i scot reteta si in plus, nici nu am de unde sa stiu ca este a dansei fiindca repet, sursa este ele.ro Daca doreste, sa se certe cu ei. Ce doriti in final- fiindca sincer sa fiu, nu inteleg? Aprpopo, de ce nu s-a sesizat d-na in cauza si ati facut dv. ca ,,romanii,, adica repede ati intrat in ciorba altuia?

  2. Domnule editor, doamna suspicioasa si-a introdus toate datele cand a lasat comentariu, de ce nu ati lasat mesajul sa se vada.Sunt autoarea pozei si a textului redactat.Mai exact sunt unul dintre administratorii site-ului bucatareselevesele.ro de unde provine reteta http://www.bucatareselevesele.ro/retete-culinare/prajituri-si-torturi/amandine-cu-fondant-si-crema-de-ciocolata.html La momentul in care eu am vazut reteta pe site-ul dvs nu era specificat nimic , si faptul ca ati trecut acolo o sursa gen ele.ro fara link nu e in regula Daca va uitati intradevar ele.ro au preluat retetele dar cu acordul nostru cu link catre noi .Asa ca nu aveti nici o scuza .Va sfatuiesc din nou sa stergeti poza si textul altfel fac raport la google si atunci nu veti mai avea de ales !! Carp Loredana -Bucataresele Vesele

  3. D-nei suparacioase si nu stim pe ce: Nici macar nu este nevoie de acordul dv fiindca a fost preluata de pe un spatiu public, mai exact, de pe ele.ro -sursa mentionata de altfel. Asa ca , face-ti ce doriti, noi suntem ok. In plus, de ce le mai publicati daca le-ati facut doar pt dv.? In plus, nici macar nu v-ati prezentat sa stim si noi cu cine vb.

Comments are closed.