Românul nu se lasă fără varză murată peste iarnă – Varză din belșug și ieftină în piețe VIDEO

Este varză din belşug în pieţe. Gospodinele și-au luat tovarășii de viață și au plecat după varza de murat. Acum este vremea să pui varza la acrit. Varza costă între 1,50 și 2 lei kg. Dar aa fost la vânzare și cu 3 lei. Acum, prețul a scăzut la 1,5 lei și când se pune frigul, prețul va crește.

Varza este la mare căutare în aceste zile în piețele din Reșița. Iar producătorii se laudă cu o producție bună însă spun că simt lipsa cumpărătorilor chiar dacă prețurile sunt mai mici ca și anul trecut. Cumpărătorii pot alege varză de Fârliug, de Belinț sau de Dolj.

Dacă vrei să ai la Crăciun varza murată, pentru sarmale, este timpul să faci un drum prin piaţă şi să te aprovizionezi cu verze albe, de-ale noastre. Varza românească are foaia verzuie, subțire, crudă, se rulează ușor pe palmă şi are nervura groasă spre cotor. Căpățâna este ţuguiată sau uşor turtită și nu trebuie să aibă mai mult de 2,5 kg. La sat, se pun căpățâni și de 3 – 4 kg fiindcă au butoaie mari. Ca să țină bine, cumpăram verze bine coapte, cât mai de curând recoltate din câmp.

Dacă tot eşti în piaţă, cumpăra şi vreo 2 legături de mărar uscat, cu tulpini mai groase şi flori imense cu cât mai multă sămânță, ca să iasă varza mai aromată. Și dacă vă place, cumpărați și un mănunchi  de cimbru și un ştiulete de porumb de la care folosiți doar boabele. Dacă nu aveți acasă, intrați în magazinul de la colţul străzii şi luați nişte boabe de piper, boabe de muştar şi foi de dafin. Alții mai pun gutui sau mere verzi, în fine, fiecare cu gustul său.

Cum alegem varza? În primul rând, atenție la melci și larvele de fluturi sau ouăle depuse. Prima dată alegem varza de la piață: cu foaie subțire, o rulăm cu palma să se facă sul fără a se rupe.

Fiecare gospodină are rețeta ei după care pune varza la butoi, însă importat este ca varza să aibă frunza subțire astfel încât sarmalele să fie împăturite ușor.

La două zile după ce ați pus-o la butoi, trebuie să vânturaţi varza o dată la două zile şi ţineţi butoiul la temperatura camerei, ca să fermenteze. După aproximativ două săptămâni, când a început să se acrească bine, butoiul cu varză se acoperă bine și se scoate la loc rece. Dacă vreți dizolvaţi în puţină zeamă din butoi plicul de conservant şi turnaţi-l peste varză, ca să nu prindă floare. Mutaţi apoi butoiul la rece şi din când în când vânturaţi varza. Alții pun aspirină pisată sau salcinat. Mai nou, mulți bănățeni folosesc vinobran pentru conservare și oprirea fermentației. Atenție, acesta se pune în varză doar ccând fermentația s-a oprit. Adică este destul de acră.

Pentru a păstra zeamă limpede tot timpul, introduceţi apoi în butoi, cât mai adânc, un furtun mai subţire şi suflaţi în el câteva minute. Eu folosesc un tifon pe care îl pun peste teasc . Când face floare, scot tifonul cu grijă, îl spăl apoi îl reașez din nou peste varză.

Prețul unui kilogram de varză variază între 1,5 lei și poate ajunge și până la 3 lei în funcție de calitate.

Citeste si

Povestiri din Bocșa spuse altfel de regizorul Ioan Cărmăzan VIDEO

Premiera bănățeană a filmului artistic „Povestiri din Bocșa”, ce poartă semnătura regizorală a lui Ioan …