Sa ne gandim si la iarna ce se apropie, dar cu bunatati in camara: salata bulgareasca

Ingrediente pentru o porţie mare de 10 kg, chiar 12. Vorbim de legume curaţate, pregătite de preparare.

4 kg de gogosari
2 kg de conopida
2 kg de morcovi roşii, dulci
2 kg de telina(cap+frunze)

Mod de preparare:

Toate legumele se spala, se curata si se cantaresc, iar in final trebuie sa cantareasca kilogramele de mai sus.

Apoi, gogosarul se taie (se tine minte ora la care s-a taiat- exemplu, ora 12) si se lasa asa pana a doua zi, chiar si dupa ora respectiva – ora 12, dar nu mai devreme de aceasta ora.
A doua zi se pune intr-un vas mare gogosarul taiat felii cat degetul de la mana, cu 1/4 sare si 1/2 zahar, intercalat, se aseaza in straturi.
Restul se taie in forme diferite, in zig-zag: conopida, morcovul si capatana de la telina; frunzele se taie normal, apoi se stoarce bine gogosarul, care se pune peste ele.
Se amesteca bine tot continutul.
La lichidul care este aproape de 2 litri, se adauga otet de 9 grade. Se amestecă totul bine.
Acest continut intra intr-un borcan de 10-12 kg, dar poate intra si in 4 borcane a cate 3 litri. Ideal este să o conservaţi în borcane de 800 de grame, cât folosiţi la o masă sau două.

Comentarii

comentarii