Sarmale de sărbătoare, în cuib de foi de varză acră, cu trei feluri de umplutură VIDEO

Este vorba de o ,,sarma” uriașă în care se găsesc …….alte trei sarmale mai mici. Şi acestea nu sunt oricum. Umplutura de sarmale este cea clasică: orez, ceapă, carne, condimente şi varza pentru împachetat. Numai că, sarmalele mele sunt mai ,,deștepte” fiindcă sunt cu trei feluri de carne: porc, curcan și vită.

Umplutura 1 – adică sarmale din carne de porc – 500 g carne tocată de porc, 100 g ceapă, 80 gr orez, sare, piper, boia de ardei, pasta de ardei capia.
Umplutura 2 – sarmale cu carne de pasăre ( pui, rata, gască, curcan) – 500 g cane măcinată de pasăre, 150 g carne de porc, – 100 g ceapă, 80 gr orez, sare, piper, boia de ardei, pasta de ardei capia.
Umplutura 3 – sarmale cu carne de vită – 500 g carne de vită, 200 g carne de porc măcinata, 100 g ceapă, 80 gr orez, sare, piper, boia de ardei, pasta de ardei capia. Atenție – dacă le doriți mai colorate, puteți pune mai multă boia de ardei.

Ceapa o toc şi aproximativ 60% din ea o călesc în ulei. Când a devenit sticloasă, pun în ea ,,vegeta” de casă (vezi reţeta aici: https://www.infocs.ro/azi-preparam-vegeta-sau-concentrat-de-legume-acasa-video/ ) boia de ardei, piper şi pastă de ardei capia. Le dinstui bine şi la final, sting focul şi pun acolo restul de ceapă şi orezul. Las compoziția să se răcească apoi o împart peste cele trei feluri de carne. Ca să leg compoziţia, pun câteva albușuri de ou. Frământ bine compoziţiile – fiecare separat, după care, mă apuc la împachetat sarmalele.

Este de la sine înţeles că or să fie cât mai mici fiindcă – fac o sarma din carne de porc, una din carne de pasăre şi una din carne de vită plus porc. Apoi, toate aceste trei sarmale le împachetez într-o foaie mare de varză şi – am obţinut o sarma mai mare, uriaşă pentru moldoveni, dar aproape obişnuită în Banat unde sarmalele se fac cât e foaia de varză.

Aleg o cratiță cu pereții cât mai groși. Din inima de varză şi ce-mi rămâne de la fasonat frunzele, fac un pat unde mai pun câteva felii de slănină sau afumătură şi foi de dafin cu câteva firişoare de cimbru. Cui îi place, poate pune o lingură sau două de pastă de roşii. Apoi aşezăm ,,sărmăloaiele” în cuib şi tot aşa până ajungem la ultimul strat peste care punem varza tocată fin, foi de dafin, cimbru, eventual mărar, ceva felii de afumătură şi o lingură de pastă de roşii, exact ca la pat.

Pun peste varză o farfurie să nu se ridice, pun apă – atenție – nu prea multă fiindcă se umflă și dă peste cratiță şi la cuptor cu ele. Se pot fierbe și în mod obişnuit, pe plită, cum vă place. După vreo două ore le încercăm să fie fierte, apoi pregătim o porţie generoasă, un pahar de vin şi poftă bună – eu folosesc pâine. Alţii le prefera cu mămăligă. Recunosc, mămăligă nu este slăbiciunea mea. Îmi place foarte mult cu brânză dulce, sărată şi smântâna şi….asta e!

Astea sunt sarmalele mele în cuib. Sunt altfel fiindcă – deşi sunt fierte împreună, fiecare are alt gust. În plus, arată super, mai altfel, mai deosebite în farfurie.

Comentarii

comentarii