Tocană românească de legume, cu orez – pentru la iarnă VIDEO Rețetă nouă

O rețetă – conservă pentru la iarnă. Este o mâncare gustoasă, sănătoasă și ușor de făcut. Păcat că legumele sunt așa de scumpe anul acesta, dar totuși ieșiți mult mai ieftin dacă vă preparați singuri tocană de legume.

Pentru o porție din care obțineți aproape 30 de borcane de tocană, aveți nevoie de:
2,5 kg ardei capia rondele
1,5 ardei gras ,,gros în carne,, de culoare albă sau galbenă rondele
1,5 kg morcovi felii subțiri
3 kg ceapă tăiată peștișori
2,5 kg roșii bine coapte, dar nu moi
1,200 kg orez
1 kg de vinete cubulețe – opțional
800 ml ulei
sare – după gust
piper și foi de dafin – opțional

Am pus la călit ceapa în 400 ml ulei. Când a devenit sticloasă, am pus morcovii. Am pus o lingură de sare fără iod. Am lăsat mai departe la foc mic și am amestecat bine cu lingura de lemn să nu se prindă cumva. Am pus morcovii, un praf de sare și am lăsat să se înmoaie. Apoi am pus ardeiul tăiat feliuțe. Am pus un pic de sare și am lăsat să se pătrundă și să se înmoaie toate legumele. Am amestecat ușor să nu se ardă. Când s-au călit bine legumele – fără să se facă pastă – am pus roșiile tăiat felii. Dacă vreți, puteți pune și pastă de roșii în completare. Se amestecă bine și se lasă la foc mic. Dacă mai trebuie și o cere, mai adăugați ulei. merge până la 1 l. Amestecați ușor și lăsați la foc mic.

Când a început să se ridice uleiul deasupra legumelor, pun orezul fierbinte. Amestec cu paleta să se combine bine toate ingredientele, potrivesc de gust cu sare, opțional puteți pune foi de dafin şi boabe de piper. Se mai lasă la foc mic până începe să se ridice uleiul deasupra și se pune fierbinte în borcanele care se capsează și se pun borcanele ,,la dormit” între pături. Se lasă acolo până se răcește bine.

Gata! Eu am terminat. Să vă văd pe dumneavoastră la treabă. Eu vă urez spor!

Comentarii

comentarii