Tradiții și obiceiuri din Banat, sau cum îi bagi pe americanii fițoși la spital VIDEO

Un material menit să bine dispună mi/a parvenit via net trimis ca de obicei de prietenul Horst. Așa că, va invită să citiți și să zâmbiți fiindcă prinde tare bine acest lucru.
De criză, de dor şi de fiţe mi-a venit ideea să tai porc de Crăciun, cum se făcea pe timpuri la mine la ţară.
Bine, ai mei nu îl tăiau de Crăciun, ci înainte de Sfântul Andrei, noi nemaiavând răbdare şi nici prea multe prin cămară să-l putem păsui până la Ignat.

După ce mi-am ascuţit cuţitele pe gresia de la baie şi am procurat doi baloţi de paie, decor, uitaţi de un vecin în faţa casei încă de la Halloween, m-am pus să caut porc. Prima dată am dat anunţ pe internet că doresc să achiziţionez, pentru sacrificare, animal de talie medie, pînă în 150 de kilograme, dar nu mi-a răspuns nimeni, în afară de un sonat care mi-a zis că-i plac ideile mele şi, dacă vreau, putem să sacrificăm împreună, mai mulţi!
Eu cred că toţi nebunii au fugit din lume şi s-au ascuns pe internet!

Dar divaghez! Cînd mi-am întrebat colegii la serviciu dacă ştiu pe undeva un porc viu, au devenit foarte curioşi că ce vreau să fac cu el, că e mare de pet, că face mizerie multă. Cînd le-am spus că vreau să-l tai, au făcut ochii cît cepele şi m-au luat la rost că de ce.
Ca să-l mănânc, de-aia, le-am răspuns, moment în care şi ultimele rămăşiţe de simpatie, toleranţă şi înţelegere pe care le aveau pentru mine au dispărut.
Cum să omori un animal şi să-l manânci, aşa, ca un barbar?

Eh, cînd am văzut eu că ăştia sunt gata să sune la PETA, am început să le descriu în amănunt operaţiunile specifice, insistînd pe secţionarea carotidei şi colectarea sângelui într-un lighean, de preferinţă cu smalţul sărit, ca la mama acasă, în vederea preparării sîngeretelui şi mai ales a borîndăului.

N-am ştiut eu cum se zice în engleză la borândău, la fel cum nu ştiu nici în româneşte, dar le-am explicat că e un fel de mămăligă din făină de porumb cu sânge în loc de apă. Cred că vreo trei, mai simţitori, aşa, au dispărut spre baie, iar restul, că acum deja se strânsese tot compartimentul în jurul meu, să mă asculte, mă priveau când cu milă, când cu dezgust. Apoi, zic, pârlim şoriciul cu paie, sau la butelie, dacă stăm la bloc, şi tăiem urechile animalului, pe care le consumăm pe loc, cu puţină sare. Mai trimisei vreo doi la baie, dar i-am dat înainte, fiind conştient că un alt moment în care să mă asculte oamenii cu atâta atenţie nu o să mai prind, poate, niciodată. După ce epilăm animalul cu flacăra, continui eu, îl despicăm cu securea sau toporul, ce ne vine la mână, şi scoatem organele, pe care le fierbem împreună cu capul, în vederea preparării caltaboşului. Ştiţi, bănuiesc le-am zis eu degajat , că pentru caltaboş se foloseşte intestinul gros, spălat facultativ şi opărit în apă cu ceapă, pentru mascarea miasmelor naturale. S-a plecat cu grupul după fraza asta, şi am mai rămas cu vreo trei, cei mai tari de înger şi de stomac, cred, de fapt doi, că unul dintre ei era un coreean care nu pricepe engleză şi stă toată ziua cu căştile pe urechi, dar se alătură oricărui grup şi dă din cap aprobator la orice discuţie.

Cu restul cărnii, am zis eu mai departe, facem cârnaţi, grătare şi sarmale, iar dacă răposatul a fost gras, putem să frigem şi o oală de jumări, aşa, de poftă, care să mai taie din tăria băuturii.

Eu zic că au scăpat ieftin totuşi, pentru că dacă m-aş fi apucat să le povestesc cum se fac hot dogii şi parizerul pe care le înfulecă ei la lunch, băgam toată firma-n spital.

Comentarii

comentarii

3 comentarii la „Tradiții și obiceiuri din Banat, sau cum îi bagi pe americanii fițoși la spital VIDEO

 • 17 decembrie 2021 la 12:10
  Legătură permanentă

  Foarte nostim …..Și eu am pățit-o cu italienii mei acum vreo 4-5 ani çânf au venit cu nevestele pe la noi în Românica noastră .Au borât de i-a luat dracu că erau să-și arunce mațele pe gură că abia s-au liniștit după ce a fost tranșat GHIȚĂ și au dat de mirosuri la pomana porcului cu varză murată și câtnaț cu mult usturoi și pipărat bine .După aia ani la rând au primit „pachet” de la socru de care se bucurau .

 • Pingback: Tradiții și obiceiuri din Banat, sau cum îi bagi pe americanii fițoși la spital VIDEO – Banat24

 • 16 decembrie 2016 la 22:24
  Legătură permanentă

   Adevar gtaiesti Nick-ule ! Sarbatori fericite cu voie buna si multa sanatate intregii tale familii. Cu drag, Dan

Comentariile sunt închise.