VIDEO Azi gatim usor, gatim cu spor – Plachie de macrou

În general poţi face plachia din ce peste ai, oceanic sau de apă dulce, dar cea mai gustoasă pentru mine este plachia de macrou deoarece este peştele mai altfel, are și părți de carne mai aspră, alte părți cu carne fină și mi se pare o carne mai dulce.
În primul rând ne trebuie peştele, musai la număr. Se folosesc bucăți de peşte de vreo 300 g bucata înainte de curățare. Se curăță și se dă un praf de sare – și la exterior – și la interior.

Apoi mai folosim:

– 2 cepe la un pește 
– 3 morcovi 
– pasta tomate din belșug
– pasta de ardei capia
– bulion de roşii
– ardei gras proaspăt – pentru gust
– sare, piper, foi dafin, cimbru 
– puţină boia
– ulei
– şi opțional – usturoi  
Spălam şi uscăm peştele, îl condimentam cu sare şi piper. De preferat este să-l lăsăm câteva ore la rece- așa- ca să-și tragă sarea.
Îl tăiem în două – ca să lucrăm mai ușor cu el- îl tăvălim prin faina şi îl prăjim în uleiul încins la foc potrivit. Peştele nu trebuie prăjit foarte tare, ci doar așa – cât să facă o crustă subțire.

Ceapă – pe care eu o tai în peștișori și o frec ușor cu un praf de sare – se căleşte în ulei. Cam o ceșcuță. Nu trebuie călita foarte mult , doar cât să se înmoaie puţin, pun și morcovul în felii subțiri, pun puțină apă să se înmoaie morcovul dar să nu se prăjească prea tare ceapă, pun ardeiul feliuțe și mai lăsăm un pic la foc mic, după care, pun un praf de sare dacă mai trebuie şi las să fiarbă aproximativ 15-20 min.
După ce s-au înmuiat ceapă, morcovul și ardeiul, adaug pasta de roşii, pasta de capia, boiaua de ardei și mai lăsam să fiarbă cam 10 minute , apoi condimentam  cu piper boabe sau măcinat- după preferinţe, sare dacă mai trebuie, foi de dafin şi puţin cimbru mărunţit – cine vrea. Dacă cere, se mai subțiază cu apă sau bulion de roșii. Inutil să mai spun că trebuie mestecat mereu ca să nu se prindă.

Acum, iau bucățile de pește prăjit și le dau drumul în acest sos. Amestec cu grijă să nu sparg peștele, las cam 15 minute să se pătrundă macroul cu acest gust divin și gata! Oprim focul și o punem de-o mămăligă mai tare un pic, mai vârtoasă.

O altă variantă ar fi ca într-o tavă cu pereți mai înalți, punem jumate din cantitatea de ceapă și legume – sos, aşezam peştele bucata lângă bucata şi apoi venim cu restul de compoziție deasupra. Băgăm la cuptor, lăsăm cam 20 de minute la clocot mic.  După ce s-a fiert bine peștele, presaram puţin pătrunjel proaspăt deasupra. Separat facem o mămăligă, pregătim și o bere sau vin alb și poftă bună. Merge şi un ardei iute acru pe lângă.


Pofta faină.

Comentarii

comentarii