VIDEO Mâncărica tip gulaş din cartofi cu cartilagii şi ardei

O mâncare invenţie de a mea într-o zi de început de toamna când mi-am aruncat ochii prin congelator şi frigider și nu ştiam pe ce să pun mâna. Adică, ce să prepar de această dată, așa că, am scos pe masă o pungă cu cartilagii de la Mona Lisa. Ei, mezelarii de la Mona Lisa sunt singurii din oraș care fac acest preparat, celebrele cartilagii afumate. Acestea sunt extraordinare, merg la tocănițe, merg la ciorbe sau mâncare din legume sau varză, sau la papricaș. Eu m-am gândit să fac un fel de gulaș – adică o ciorbă condimentată și foarte consistentă – fiindcă ăsta este gulașul, numai că în loc de boia de ardei, am folosit trei feluri de ardei proaspăt iar rezultatul este o minune. Vă rog să nu crede-ți ce spun eu, pune-ți mâna și gătiți ce am preparat eu, nu vă ia mai mult de o oră, iar rezultatul – este uimitor. Totul este la superlativ – de la miros și până la aspect și gust.

Am pus cam

1,5 kg de cartilagii afumate
3 cepe sănătoase – dar sănătoase rău – nu glumă
vreo 600 g de ardei – gras galben, capia și gras roșu – aproximativ
1 morcov roșu și dulce
o jumătate de păstârnac
500 g roşii pe care le-am tăiat şi prăjit bine până le-am făcut pastă
1 kg de cartofi roz tăiați în patru
ulei, frunze de țelină, piper și foi de dafin.
Sare nu am folosit nici un gram – cartilagiile sunt sărate și afumate.

Am tocat ceapa cum mi-a venit la mână și am dinstuit-o cu două linguri de ulei, când s-a înmuiat un pic, am pus morcovul și păstârnacul cubulețe, am lăsat 3-4 minute, am pus ardeiul şi cartilagiile tăiate în bucăţi mari și am pus apă până le-am acoperit. Am pus capacul şi am lăsat la foc mic vreo 30 de minute până ce s-au înmuiat cartilagiile pe jumătate, apoi am pus cartofii şi vreo 3 linguri bune de roşii prăjite. Am amestecat ușor și am completat cu apă până s-au acoperit toate ingredientele. Sare n-am pus un gram – au destulă cartilagiile.

Am pus capacul și am lăsat cam 30 – 40 de minute la foc mic până s-a fiert carnea și s-au înmuiat cartilagiile cât să ,,crănțăne” între dinți. Am pus piper proaspăt măcinat, foi de dafin și frunze tocate de țelină – nu prea multe. Am amestecat ușor de tot și am pus capacul după care, am stins focul. Cam după cinci minute am scos în farfurie. Consistența mâncării trebuie să fie una gen ciorbă ciobănească foarte groasă, dar să aibă și zeamă. Merge foarte bine cu o salată de varză proaspătă și pâine neagră.


Poftă bună!

Comentarii

comentarii

3 comentarii la „VIDEO Mâncărica tip gulaş din cartofi cu cartilagii şi ardei

 • 18 septembrie 2016 la 9:40
  Permalink

  Gustul mancarii de acasa! Aduce bine cu papricasul nostru, dar tu i-ai dat o alta consistenta si a iesit un ,,gulas banatenesc~ – o mancare din aia cum facea muma a batrana in cuina ei de vara dincurte. Vara nu se facea foc in casa. Numai bine. AC

 • 18 septembrie 2016 la 9:38
  Permalink

  Faina idee, si eu am facut o portie si azi, mai trebuie sa fac una la sora mea, dar o facem la ceaun, va povestesc cum a iesit. Felicitari pentru rubrica! Lili Preda, Roma Italia

 • 18 septembrie 2016 la 9:35
  Permalink

  Buna dimineta , am facut mancrea de cartofi , cu ardei a iesit foarte buna , multumesc !!

Comentariile sunt închise.