VIDEO Tocăniţă de 20 de lei din inimi, ficat şi pipote de pui

O mâncare pe cât de simplă, pe atât de gustoasă, usoara şi atât de tradiţională. Eu mi-am petrecut o parte a copilăriei la bunici la Satchinez în judeţul Timiş şi nu o să uit niciodată gustul inconfundabil şi de neuitat al rânzei şi al inimii de la găină sau puiul tăiat de bunica Saveta pentru supă de duminică. Eram mulţi, dar şi găini sau pui se tăiau câte doi sau trei. Şi uite aşa se făcea ca şi eu şi fiecare dintre unchii şi mătuşile mele cele multe, primeam fiecare câte o bucăţică de ceva: fie pipota, fie inimă sau ficat. Asta nu mi-a prea plăcut niciodată, aşa că rămâne pentru ceilalţi.

Sau, câte-o dată când tăia mai multe păsări sau tăia gâşte, tot bunica Saveta ne făcea o mâncare din organe şi ceapă. Aşa îi spuneam atunci, acu – îi spunem tocăniţă. Eu am mers la Mona Lisa şi de acolo mi-am luat toate preparatele care m-au costat …20 de lei. Pentru reţeta mea aveţi nevoie de multă ceapă, inimi, pipote şi ficat de pui. La acestea mai adăugaţi ulei, vegeta obligatoriu pun eu, sare, piper, boia de ardei, foi de dafin, o linguriţă de făină şi puţină pasta de roşii.

Am curăţat ceapă şi am tăiat-o peştişori după care am pus-o la dinstuit în ulei la foc mic. Am adăugat şi vegeta – sau sare- după preferinţa şi am lăsat până s-a înmuiat ceapă. Între timp am tăiat inimile în două şi pipotele în bucăţi mai mici. Le-am pus peste ceapă, am potrivit de gust cu piper, am pus o ceaşcă de apă şi am lăsat cu capac la foc mic până s-a înmuiat carnea şi s-a topit ceapă. Atunci am pus ficatul şi am mai lăsat cam 3- 4 minute.

I-am mai potrivit gustul cu sare şi piper, am adăugat boiaua, foile de dafin şi pastă de roşii şi la final faina desfăcută în apă. Am mai lăsat încă cinci minute şi…gata. Am servit-o fierbinte cu mămăligă şi pătrunjel tocat deasupra.
Cui nu-i place pasta de roşii şi boiaua, le poate elimina din reţetă şi poate adăuga 2- 3 linguri de smântână.

Aceasta mâncare merge şi că un mic dejun sau merge foarte bine atunci când veniţi de la serviciu şi nu aveţi nimic prin frigider. Şi unde mai pui că patru porţii pe săturate din acest preparat ajunge la maxim 20 de lei.

Ca de obicei, alaturi de mine i-am avut pe asistenta principala Lessye cea responsabila cu mirosurile si gusturile si pe Mihai, cel ce a filmat aceasta reteta.

Comentarii

comentarii