Vremuri grele peste Almăj – Poveste cu ciobanul adevărat din Banatul Montan VIDEO

Poveste cu ciobanul adevărat din Banatul Montan. În această perioadă când planeta este măturată de Covid 19, ciobanul din Banatul Montan îşi vede de treabă şi îşi îngrijeşte oile de la sălaş, cu multă pasiune şi dăruire, aşa cum a învățat din moşi – strămoşi.


Există pe Valea Almăjului câțiva ciobani care îşi îngrijesc oile cu dragoste şi multă pasiune cum rar îți este dat să vezi. Unul dintre ei este Efta Şutu. OMul nostru este din comuna Lăpuşnicu Mare şi din păcate, a rămas unul din puținii pasionați de animale din zonă. Efta are în jur de 200 de oi şi 80 de miei. Și își paște turma și și-o îngrijește.

Face asta așa cum a văzut la bunicii lui. Pentru el, amenințarea înseamnă lipsa nutrețului și a pășunii. Aceasta în perioada când toată lumea vorbește numai ce coronavirus, de covid 19 sau de măști și mănuși. O fi planeta sub amenințarea coronavirusului, dar nici dracul nu e așa de negru. Parcă prea sunt umflate toate aceste știri, prea s-a ajuns în prag de panică. Timpul o va dovedi, sau nu.

Poveste cu ciobanul adevărat din Banatul Montan. În schimb, Efta știe că dacă mioarele nu-și primesc mâncarea și apa la timp, e de rău. Oile au miei, le trebuie hrană bună. Împreună cu soția, nora şi fiul său, se ocupă 24 de ore din 24, de oile pe care le are la stâna de pe Valea Satului.

Pasiunea lor pentru oi, necesită foarte multă muncă. Trebuie să îți placă, să iubești animalele, viața la țară. Cu un efectiv de animale așa de mare, nu prea mai există noțiunea timpului. Hrănirea și îngrijirea oilor, implică o logistică complexă, indiferent de anotimp şi de vremurile care implică o tot mai mare distanță socială din cauza pandemiei de Covid 19. Oile trebuie hrănite și adăpate la timp, dacă vrei producție.

Acum, la început de primăvară, oile sunt pregătite pentru a fi duse la munte. În sat, familia oierului se chinuiește pe puținul teren pe care îl are. Asta pentru că autoritățile locale nu i-au concesionat teren pentru ca omul să poată să se dezvolte, să producă hrană și pentru alții, aşa cum îşi doreşte. În această perioadă de primăvară, până la Paşti, oile sunt hrănite cu fân și trifoi cosit şi adunat de el și familia sa în perioada verii trecute.


O zi de muncă începe la ora 5 dimineața şi se termină noaptea târziu, pe la ora 23. Ca să-şi poată face treaba și mioarele să nu aibă de suferit, omul aproape că rămâne fără timp: de concediu nu se mai pune problema, nu l-a avut niciodată. Munceşte non-stop, foarte rar are liber un weekend sau o duminică.

Poveste cu ciobanul adevărat din Banatul Montan. În această perioadă când mai sunt două săptămâni până la Paşti, Efta are 80 de miei şi mai are oi gestante ce trebuie să fete. Deja, peste 40 de miei sunt arviniți de săteni, iar restul îşi aşteaptă clienții.

Un reportaj de Adi Neagu.

Comentarii

comentarii