Zeamă (ciorbiță) de fasole uscată cu două feluri de carne de porc VIDEO

Mâncarea de azi a pornit de la ideea că ……..fasolea este bună în orice fel și oricând. Fie că-i ciorba, iahnie sau bătută. Aici am prezentat ciorba sau zeama de fasole. Fasolea se alege din aceea cu bobul mai mic, se spală bine şi se alege dacă este cazul. Apoi se pune la înmuiat. Daca este mai veche, o puteti pune in apă de seara. Se schimbă apa de vreo 2- 3 ori. Apoi, o punem la fiert cu apă rece, se lasă cam vreo 10 minute de când dă în clocot – după care aruncăm apa de pe ea. Punem imediat apă clocotită peste boabe și repetam operațiunea încă de vreo două ori. De ce? Ca să nu avem gaze! D”aia, na!

La rețeta mea am folosit

un ciolan afumat pe care îl pârlim şi-l spălam bine
o bucată de pulpă de porc sau o coadă de porc sau costiță – carne proaspătă
pătrunjel rădăcina
morcovi
păstârnac
ceapă
usturoi
2 ardei
sare, piper, 2 linguri de faină, foi de dafin, boia de ardei, pasta de roşii şi de ardei
puţin ulei
Toate zarzavaturile le-am tocat cubuleţe şi le-am amestecat ca să fie bine combinate.

Am pus la fiert ciolanul în apă simplă. Când s-a fiert pe jumătate, am pus coada de porc proaspătă. Am completat mereu cu apă ca să am zeamă suficientă.
Separat am pus la fiert zarzavatul. Când s-a înmuiat zarzavatul, am pus boabele de fasole care s-au fiert separat în apă cu sare și le-am ţinut la foc mic. Am lăsat să fiarbă și am adăugat la final bucăţi de carne de pe ciolan şi din coadă de porc fiartă. Am potrivit de gust cu sare, piper, foi de dafin, am făcut o prăjeala din sulei, faină, pasta de roşii şi pastă de ardei, și am dat consistenta zamei de fasole.

Și ca totul să fie cât mai natural, am servit zeama de fasole cu…. o ceapă spartă cu pumnul, așa ca la coasă. Se poate servi la fel de bine cu salata de varză acră sau dulce.

Comentarii

comentarii