Au pornit cazanele în Banatul de munte – An bogat în prune si rachie VIDEO

De prune, mai ales, dar şi de cireşe, pere, gutui şi chiar de smochine, rachia este principala carte de vizită a Banatului Montan. Răchia de Banat se obţine din prune de vară şi de toamnă, lăsate la macerat după care se distilează comina în cazane speciale din cupru. Nu are mai mult de 45 de grade, dar datorită procesului tehnologic şi mai ales, a soiului de prune de vară și modului de păstrare în butoaie din lemn de salcâm sau de dud, răchia primeşte o culoare şi un gust aparte. Cunoscătorii spun că datorită acestor calităţi, – wisky rămâne mult în urma ei..

În ciuda vremii capricioase de anul acesta, producția de prune de vară în Banatul de munte, este una record. După potopul de prune din acest an, cazanele de rachie au pornit la treaba. Locuitorii aproape de Clisura Dunării, își freacă mâinile de bucurie. Producția de prune din 2020, este de cel puţin șapte ori mai bună decât anii trecuți. În ultimii ani, s-a recoltat, în medie, aproximativ 30-40 kilograme de pe un pom rodnic. Acum s-au adunat şi 100-150 kilograme de pe un singur pom.

Localnicii din Padina Matei, s-au apucat să adune prunele de vară la sfârșitul lunii iulie. Fiecare casă din Pagina, are propria livadă cu pruni de vară, mai mică, sau întinsă pe hectare întregi, iar localnicii se ocupă din moși strămoși de prelucrarea fructelor. Nu exista casă unde să nu găsești o „damigeană cu răchie din prune de vară”. Toată suflarea satelor, fie că sunt tineri sau bătrâni, culege recolta de prune, pe care le pune în vase de lemn la fermentat și pe care după o perioadă le duce la cazanul de țuică din comună Gârnic. Acolo unde, pe la sfârșitul lui august, iese prima „litră de răchie de la luleaua cazanului de aramă”. La adunatul prunelor, oamenii se ajută între ei. Cât este sezonul de adunat, nimeni nu se ocupă cu altceva.

Iar acum, inca de la sfârşit de august, după potopul de prune din acest an, cazanele de răchie au pornit la treaba mai devreme ca în alţi ani. Răchia bufenilor din Banatul de munte, este în plin proces de preparare. Preparare rachiei este cel mai vechi obicei practicat în această zonă. După jumătatea lui august, majoritatea locuitorilor se adună la cazanele mari din localitatea Gârnic și aduc prunele de vară fermentate pentru a produce „răchia” sau ”rachiul”, cum mai este denumită celebra băutură în zonă.

Padina Matei este unul dintre satele unde, la cazanele din comună Gârnic, s-au făcut listele și s-a stabilit ordinea pentru prepararea țuicii. Aici se strânge lumea cu borhotul și cu lemne aduse de acasă. Aici este locul unde satenii își prepară „medicamentul” pentru sărbătorile de iarnă, nigeie sau evenimente în familie.

Ordinea este bine stabilită și respectată, iar cazanul intră în funcție precum „o fabrică, non-stop”, totul fiind că o mare sărbătoare, unde gospodarii satului stau de vorbă, socializează, pun țara la cale și fac politică.

Proprietarul de cazan își oprește ”uium” din cantitatea de țuică — drept plată pentru că te lasă să îți faci ţuica. Răchia făcută la pemi ca cea din mai toate părțile Banatului de Munte, are între 32-38 de grade tărie. Se face după bunul plac al fiecăruia.

Dacă o vor mai lungă și slabă, mai lasă să fiarbă, dacă o vrea mai tare, nu se lăcomește la calitate și ia mai puțin din ce vine pe țeavă. Răchia din prună de vară va fi degustată în preajma sărbătorilor de iarnă, făcând parte dintre produsele tradiționale la „Pomana Porcului”. În Padina Matei, majoritatea locuitorilor dețin în gospodăriile lor țuică de prună de vară. Aici răchia nu este alcool, este considerată un „medicament” care ajută la tratarea mai multor boli și este folosită câte un păhărel înainte de fiecare masă de către săteni. Se știe că răchia de Banat, este un produs spirtos de maxim 40-45  de grade şi se face din prunele de vară. În Banatul Montan, nu există casa de gospodar fără o livadă de pruni şi mere. Aici răchia nu este alcool, este considerată un „medicament” care ajută la tratarea mai multor boli. Tot natul ia câte un păhărel înainte de fiecare masă. Rachia este servită musafirilor, la boteze şi nunţi, dar şi la pomeni şi parastase.

Au pornit cazanele în Banatul de munte – An bogat în prune si rachie. Cazanul merge la Gârnic, de la mijlocul lui august și până toamna târziu până ce toți locuitorii satului își vor face răchia pe care o vor pune în cămară.

Un reportaj aromat, de Adi Neagu




Comentarii

comentarii