Azi este miercuri, gatim usor si de sezon: Varza de post cu legume, sau in varianta cu carne

Este un preparat ce merge gatit in doua variante: cea de post- cum gatim noi azi- si varianta ,,de dulce” pentru care putem folosi de la salam de porc și până la carne sau cârnați de ,,la garniță – sau cantă” cum îi spun bănățenii. Totul depinde de dv. totul depinde de imaginația pe care o lăsați să zboare, sau nu. Dar, evitați varianta ,,varza cu carne” a la Bulă. O să vă spun bancul într-o zi.

Ingrediente

o varza mare pe care o tocăm fidea și îi dăm un praf de sare – costa 2 lei kg la orice magazin
2 morcovi mari feliați
1 pastarnac tocat marunt, dar sa nu fie lemnos
2 cepe tocate solzișori
2 ardei, unul verde și unul roșu
o pungă tăiţei laţi sau paste melcişori – fără ou – dacă gătiți de post.
pasta rosii
sare
piper
foi de dafin
cimbru uscat
marar uscat
ulei – sau untura dacă e ,,de dulce” ( varza merge f bine cu untura)

Pentru varianta ,,de dulce” , în plus, folosiți ce aveți și ce vă place: cârnați afumati, costiță, piept de porc, carne sau afumatura de la galeata cu untura sau ciolan afumat.

Mod de preparare

Spalam bine legumele si le curățăm, după care le tocăm, dar nu așa de subțire – mai din topor- cu excepția cepei ce se toacă mărunt.
Punem grăsimea intr-o cratiță cu fundul mai gros și dinstuim legumele câteva minute. Dacă mâncați ,,de dulce” pune și carnea sau cârnații odată cu ceapa. Mai lăsați 2- 3 minute.
Adăugăm varza frecată un pic să piardă din volum și o jumătate de cană de apă. Punem capacul și lăsăm la foc mic, până mâncarea este aproape fiartă. Adăugăm pasta de roșii și condimentele, după gust. Ca să fie mai deosebită, o puteți băga la cuptor pentru jumate de oră, să scadă puțin și să se gratineze. Dar, o puteți lăsa pe aragaz, la foc mic, fără capac să scadă. Separat, fierbem pastele făinoase după cum scrie pe pungă, dar să fie mai tari un pic, adică ,,aldente”.
O ,,șmecherie” ca să alungaţi mirosul: ştim că varza are mirosul ei specific atunci când este gătită. Putem atenua din miros folosind o linguriţă de zahăr ce se pune la fiert de la început.

Se serveste aşa: în farfurie punem pastele făinoase stoarse, iar deasupra punem varza simplă sau cu carne, în funcţie de ce am gătit. Dacă e ,,de dulce” lângă, merge smântâna, ardeiul iute şi un pahar cu vin. Roşu – musai.

Pofta bună.

Comentarii

comentarii