Banățenii s-au apucat de strâns prunele de vară – prunele de răchie – cum li se mai spune VIDEO

Chiar daca in acest an s-au facut putin prune din cauza inghetului din primavara si a verii foarte călduroase, țăranii bănățeni, se bucură și de puținele prune care s-au copt. Este vorba de un soi de prune ce se coc vara destul de timpuriu, foarte gustoase și foarte aromate. Acestea sunt ,,prunele de răchie și de nunți” – prune ce se culeg in august si se pun la fermentat, apoi  in septembrie, se face prima rachie de Sfânta Maria Mica fiindcă in Banat, încep rugile si nunțile de toamnă.  

Prunele sunt puține în acest an, dar foarte dulci față de alți ani. Răchia va fi puțină, dar foarte bună și scumpă.  La fel, fiindcă nu se știe cum va fi recolta de prune de toamnă, gospodinele s-au apucat și fac gem și magiun inca de pe acum.

Este sfârșit de vară, pomii fructiferi au dat rod puțin anul acesta și printer primele fructe care se coc, sunt prunele de august. Odată cu răsăritul soarelui, agricultorii din Valea Almajului, pornesc la strâns recolta. Ca să nu-I prindă căldura pe câmp, sătenii pleacă de acasă înainte de răsăritul soarelui.

Prunele de vară sunt printre cele mai consumate și îndrăgite fructe de sezon în Valea Almăjului. Cu o savoare intensă, din prunele de vară se face celebra răchie de Banat, dar se fac și gemuri sau magiun – în funcție de preferințe. Din păcate, înghețurile din primăvară și seceta din această vară, au redus cu mult recolta de prune în unele zone din Banatul de Munte.

 În una dintre livezile satului Lăpușnicu Mare de pe dealul Poieniului, în livada lui Melcu, este mare agitație. Culesul prunelor începe dis-de-dimineață. Prunii sunt scuturați de către bărbații mai puternici, după care ceilalți membri ai familiei încep să le strângă din iarbă. Oamenii le adună cu mâna, una câte una în găleți, după care, le golesc în saci de nailon.

Din cauza faptului că a fost secetă, prunele sunt puține și foarte uscate. În schimb, sunt foarte dulci iar produsele obținute din ele, vor fi de bună calitate. Din cauza faptului că nu se desprind la scuturat, sătenii folosesc prăjinele, dar acest lucru va afecta producția de anul viitor fiindcă se rup foarte multe crenguțe de rod. 

Cea mai mare cantitate de prune se pun în butoaie, la fermentat unde stau circa două săptămâni și jumătate, după care se duc la căzanul de răchie de pe valea satului, unde se face răchia. Răchia nouă se pune în butoaie de lemn de dud pentru culoare și aromă. Se ține în butoaie aproximativ un an de zile, după care se golește într-o damigeană de sticlă.

Răchia din prună de vară este folosită ca medicament de către almăjeni, înainte de fiecare masă se bea câte o sută de grame. Este nelipsită de la evenimente: nunți, botezuri, pomeni sau sărbători. 

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

One thought on “Banățenii s-au apucat de strâns prunele de vară – prunele de răchie – cum li se mai spune VIDEO

Comments are closed.