Cârnați din carne de porc făcuți tradițional ca acasă VIDEO

Este iarnă, este vreme colindelor, dar şi a cârnaţilor de casă. NU se putea să ne apropiem de sărbători fără a pregăti şi tradiţionalii cârnaţi de casă.

Reţeta mea de cârnaţi este următoarea, dar ea poate suferi modificări în funcţie de gusturi.

Ingrediente:
15Kg carne de porc, pulpă cu grăsime sau CPL- cere-ţi la fetele de la Mona Lisa şi ele ştiu ce să vă dea.
La aceasta mai adăugăm 5 kg slănina, 800 g usturoi + încă 3-4 căpățâni ( în cazul în care vă place mai picant), boia de ardei dulce cam 300 de grame, cam 50-60 g piper măcinat proaspăt, 2 l apă rece şi sare în jur de 400 g – după gust. Să nu uitaţi de maţe pentru cârnaţi, tot de la Mona Lisa şi vă costă în jur de 6 lei cutia de 10 m. La ce am calculat noi, aveţi nevoie de 2 cutii. Dacă vreţi, se poate pune şi carne de vită, dar apoi trebuie să suplimenta cantitatea de slănină, dar noi facem cârnaţi de porc. Unii mai pun cimbru sau chimion, dar asta este în funcție de gustul celui ce-i prepară.

Mod de preparare:
Se taie în bucăți carnea de porc şi slănina şi se dau prin maşina de tocat prin sită cu cele mai mari găuri. Se amesteca apoi cu usturoiul pisat care a stat cu 5 linguri de sare grunjoasă şi cu apa cel puţin o oră, cu boiaua dulce şi piperul.
Se frământa bine compoziţia ca să se omogenizeze, se condimentează şi se umplu matele cu ea. Se lasa carnaţii să se zvânte şi apoi se pun la afumat cu fum rece- obligatoriu.
Atenţie- se lucrează undeva într-o cameră mai rece. NU lăsaţi compoziţia să stea fiindcă se acreşte. Nu faceţi cârnaţii prea slabi fiindcă se uscă de tot la fum şi la prăjit. Fumul să fie rece fiindcă altfel se acresc şi îi aruncaţi.
Spor la treabă şi mai multe puteţi vedea în materialul video de mai jos.

Am mai auzit și citit fel de fel de rețete fanteziste, cu coriandru, ghimbir, curcuma și fel de fel de condimente de prin țări în care nici măcar nu se mănâncă carne de porc, dar să-mi fie cu iertare, aia deja este perversiune sau aiureală de bucătar neîmplinit și care pune botul la toate tâmpeniile. Frate, dacă facem cârnați de porc, atunci punem doar ce puneau și ai bătrâni: carne, clisă, sare, usturoi, boia și un pic de apă rece.

Comentarii

comentarii

One thought on “Cârnați din carne de porc făcuți tradițional ca acasă VIDEO

  • 28 noiembrie 2022 la 18:51
    Legătură permanentă

    Într-adevăr, e artă. Mi-a plăcut foarte mult, felul în care ați procedat la executarea cârnaților, foarte mult, fondul muzical,care acoperea comentariul. Să-i mâncați sănătoși și vă doresc Sărbători Fericite !

Comentariile sunt închise.